Mini hamburgery - koreczki

4.57 (256 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Przedstawiam przekąskę, która najszybciej znika z imprezowego stołu. :-) Efektowne mini hamburgery przyciągają wzrok, uwagę gości i co ważne - smakują jak prawdziwe, duże hamburgery.

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 czubata łyżeczka cukru
    1 łyżeczka suszonych drożdży
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    1 łyżka masła
    sezam

    500 g mięsa mielonego
    1 małe jajko
    5 łyżek bułki tartej
    5 ogórków kiszonych
    sałata
    musztarda
    ketchup
    sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
    olej
Wystaw ocenę:

4.57 (256 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mini hamburgery - koreczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, drożdże i sól przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy mleko, rozpuszczone i ostudzone masło. Jajko dokładnie roztrzepujemy, do ciasta dodajemy 1 łyżkę, resztę zostawiamy do smarowania. Wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • 2. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy. Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Studzimy.
  • 3. Mięso mielone łączymy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Formujemy malutkie kotleciki o średnicy podobnej do upieczonych bułek. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  • 4. Sałatę i rwiemy na małe kawałki, ogórka kroimy w plastry. Bułeczki przekrawamy na pół, smarujemy musztardą, po czym układamy kolejno: kotlecik, ketchup, ogórka, sałatę. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy wykałaczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować