Pyszna pieczeń w sam raz na niedzielny obiad. Dietetyczna a dzięki pieczarkom także soczysta. Wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno. Osobą, które nie muszą dbać o kalorię proponuję przygotować ulubiony sosik:)
Składniki:
1100 g piersi z kurczaka
35 g selera naciowego
4 duże pieczarki –ok. 135 g
2 małe cebule
2 płaskie łyżki oleju rzepakowego
35 g musztardy sarepskiej
2 jajka
30 g bułki tartej
2 ogórki konserwowe
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
Sól, pieprz do smaku
Drobiowa pieczeń z pieczarką w wersji light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć. Pozbawić błon i tłuszczu. Zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę aby pozostała złocista. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
2.W między czasie seler pokroić w cienkie plasterki. Do miski przełożyć mięso, dodać seler, przestudzoną cebulę oraz musztardę
4.Keksówkę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nałożyć około 1/3 masy mięsnej.
5.Obrane pieczarki (z ogonkami) ułożyć na mięsie kapeluszami w dół. Wyłożyć resztę masy i dokładnie rozsmarować. Kilkakrotnie uderzyć foremką o blat aby masa dobrze się ułożyła.
6.Ogórki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu pieczeni. Piec w 200 stopniach około 60-70 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na 5 -7 minut aby soki się równomiernie rozłożyły. Następnie ostrożnie wyjąć z formy i kroić na plastry. Można podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze