Drobiowa pieczeń z pieczarką w wersji light

0 (0 ocen)

Pyszna pieczeń w sam raz na niedzielny obiad. Dietetyczna a dzięki pieczarkom także soczysta. Wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno. Osobą, które nie muszą dbać o kalorię proponuję przygotować ulubiony sosik:)

Składniki:

  • 1100 g piersi z kurczaka
    35 g selera naciowego
    4 duże pieczarki –ok. 135 g
    2 małe cebule
    2 płaskie łyżki oleju rzepakowego
    35 g musztardy sarepskiej
    2 jajka
    30 g bułki tartej
    2 ogórki konserwowe
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Dodatki

Drobiowa pieczeń z pieczarką w wersji light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć. Pozbawić błon i tłuszczu. Zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę aby pozostała złocista. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
  • image-1n749fx 2. W między czasie seler pokroić w cienkie plasterki. Do miski przełożyć mięso, dodać seler, przestudzoną cebulę oraz musztardę
  • image-0ah4uop 3. Dodać przyprawy, wymieszać. Wbić jajka, dodać bułką tartą i wyrobić masę dokładnie.
  • image-0iwdpxf 4. Keksówkę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nałożyć około 1/3 masy mięsnej.
  • image-0v7vftq 5. Obrane pieczarki (z ogonkami) ułożyć na mięsie kapeluszami w dół. Wyłożyć resztę masy i dokładnie rozsmarować. Kilkakrotnie uderzyć foremką o blat aby masa dobrze się ułożyła.
  • image-0qayu5n 6. Ogórki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu pieczeni. Piec w 200 stopniach około 60-70 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na 5 -7 minut aby soki się równomiernie rozłożyły. Następnie ostrożnie wyjąć z formy i kroić na plastry. Można podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować