Pieczeń drobiowa w galarecie

4.5 (158 ocen)

Wspaniale smakuje i dobrze wygląda :)

Składniki:

  • górna część kurczaka czyli pierś z kośćmi i skórą
    przyprawy:
    sól, pieprz mielony, papryka słodka, czosnek granulowany
    do posypania i obłożenia pieczeni:
    2 duże ząbki czosnku w plasterkach, koledra w ziarnkach, odrobina rozmarynu, ćwierć papryki czerwonej pokrojona w kostkę, suszona żurawina
    do dekoracji:
    2 jajka ugotowane na twardo
    mała puszka mini groszku z marchewką
    garść winogron pozbawionych pestek
    gałązka natki pietruszki
    majonez lub sos tatarski w tubie
    gotowa żelatyna z bulionem i przyprawami
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Galareta Pieczeń Przystawki

Pieczeń drobiowa w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0bel9lk 1. Pierś dobrze natrzeć przyprawami z każdej strony, odstawić minimum na 1 godzinę do lodówki.
    Ułożyć w worku do pieczenia, wierzch obłożyć płatkami czosnku, posypać kolendrą i rozmarynem, wokół pokrojoną papryką i żurawiną.
    Spryskać oliwą.
  • image-0aa7s8r 2. Do worka wlać pół szklanki wody, zamknąć szczelnie, ponałuwać w kilku miejscach, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach ok. 50 minut, przed końcem worek przeciąć i dopiec do ładnego zrumienienia.
    Po lekkim schłodzeniu wyjąć kości a po całkowitym pokrić na grubsze plastry.
  • image-1wryely 3. Ułożyć na półmisku wg upodobania, udekorować jajkami, groszkiem z marchewką, winogronami, żurawiną spod pieczeni, listkami natki, kleksami sosu tatarskiego czy majonezu.
    Gotowe zalać wcześniej rozpuszczoną i tężejącą już galaretką.
  • image-25vmh5m 4. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Mięso Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować