górna część kurczaka czyli pierś z kośćmi i skórą
przyprawy:
sól, pieprz mielony, papryka słodka, czosnek granulowany
do posypania i obłożenia pieczeni:
2 duże ząbki czosnku w plasterkach, koledra w ziarnkach, odrobina rozmarynu, ćwierć papryki czerwonej pokrojona w kostkę, suszona żurawina
do dekoracji:
2 jajka ugotowane na twardo
mała puszka mini groszku z marchewką
garść winogron pozbawionych pestek
gałązka natki pietruszki
majonez lub sos tatarski w tubie
gotowa żelatyna z bulionem i przyprawami
Pieczeń drobiowa w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś dobrze natrzeć przyprawami z każdej strony, odstawić minimum na 1 godzinę do lodówki.
Ułożyć w worku do pieczenia, wierzch obłożyć płatkami czosnku, posypać kolendrą i rozmarynem, wokół pokrojoną papryką i żurawiną.
Spryskać oliwą.
2.Do worka wlać pół szklanki wody, zamknąć szczelnie, ponałuwać w kilku miejscach, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach ok. 50 minut, przed końcem worek przeciąć i dopiec do ładnego zrumienienia.
Po lekkim schłodzeniu wyjąć kości a po całkowitym pokrić na grubsze plastry.
3.Ułożyć na półmisku wg upodobania, udekorować jajkami, groszkiem z marchewką, winogronami, żurawiną spod pieczeni, listkami natki, kleksami sosu tatarskiego czy majonezu.
Gotowe zalać wcześniej rozpuszczoną i tężejącą już galaretką.
Komentarze