Dorsz jest przepyszny, soczysty, aromatyczny a ziołowa posypka bardzo chrupiąca. Ryż ze szpinakiem jest świetnym uzupełnieniem - sycący i kolorowy dodatek.
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu a:
3 filety z dorsza ze skórą (użyłam świeżych)
100 gram ryżu basmati
opakowanie mrożonego szpinaku liściastego
Składnik podstawowy dodatkowy:
średni suszony rogal (można ususzyć w piekarniku)
Składniki robocze:
3 łyżki kremówki 30%
łyżka serka śmietankowego
sok z cytryny
skórka z połowy cytryny
sól morska
biały pieprz
pół pęczka pietruszki
pół pęczka koperku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
pół papryczki chili
Dorsz pod pierzynką ze szpinakowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażamy. Rozgrzewamy łyżkę masła i na małym ogniu lekko podsmażamy przeciśnięty ząbek czosnku, dodajemy szpinak. Dusimy ok 15 minut. Dodajemy kremówkę i serek oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Dusimy kolejne 10 minut i solimy do smaku.
2.Smarujemy naczynie żaroodporne oliwą, układamy filety skórą do dołu. Lekko solimy i skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy pieprzem białym.
3.Rogala ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z łyżką masła i oliwy. Dodajemy drobno pokrojoną startą skórkę z połowy cytryny, papryczkę chili, natkę pietrzuszki i koperek, solimy. Składniki dokładnie mieszamy, najlepiej dłońmi. "Kołderkę" układamy na filetach. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.
4.Ryż płuczemy, zalewamy 200 ml zimnej, lekko osolonej wody i gotujemy pod przykryciem aż wchłonie wodę (ok.15 minut od zagotowania). Ugotowany ryż mieszamy ze szpinakiem.
Komentarze