Dorsz pod pierzynką ze szpinakowym ryżem

0 (0 ocen)

Dorsz jest przepyszny, soczysty, aromatyczny a ziołowa posypka bardzo chrupiąca. Ryż ze szpinakiem jest świetnym uzupełnieniem - sycący i kolorowy dodatek.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu a:
    3 filety z dorsza ze skórą (użyłam świeżych)
    100 gram ryżu basmati
    opakowanie mrożonego szpinaku liściastego

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    średni suszony rogal (można ususzyć w piekarniku)

    Składniki robocze:
    3 łyżki kremówki 30%
    łyżka serka śmietankowego
    sok z cytryny
    skórka z połowy cytryny
    sól morska
    biały pieprz
    pół pęczka pietruszki
    pół pęczka koperku
    2 łyżki masła
    2 łyżki oliwy z oliwek
    ząbek czosnku
    gałka muszkatołowa
    pół papryczki chili

    Dekoracja:
    limonka


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz pod pierzynką ze szpinakowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy. Rozgrzewamy łyżkę masła i na małym ogniu lekko podsmażamy przeciśnięty ząbek czosnku, dodajemy szpinak. Dusimy ok 15 minut. Dodajemy kremówkę i serek oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Dusimy kolejne 10 minut i solimy do smaku.
  • 2. Smarujemy naczynie żaroodporne oliwą, układamy filety skórą do dołu. Lekko solimy i skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy pieprzem białym.
  • image-0isloeh 3. Rogala ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z łyżką masła i oliwy. Dodajemy drobno pokrojoną startą skórkę z połowy cytryny, papryczkę chili, natkę pietrzuszki i koperek, solimy. Składniki dokładnie mieszamy, najlepiej dłońmi. "Kołderkę" układamy na filetach. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.
  • image-0ae5iu4 4. Ryż płuczemy, zalewamy 200 ml zimnej, lekko osolonej wody i gotujemy pod przykryciem aż wchłonie wodę (ok.15 minut od zagotowania). Ugotowany ryż mieszamy ze szpinakiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować