Dorsz pod kruszonką z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z dorsza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ponownie osuszamy rybę i doprawiamy solą i pieprzem. Por myjemy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy por do czasu aż zmięknie, dalej dorzucamy czosnek i suszone pomidory, smażymy jeszcze chwilę. Na koniec na patelnię trafia pokruszona bułka bez skórki. Wszystko razem mieszamy i rozdrabniamy (ja użyłam blendera). Rybę układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanego oliwą, wierzch ryby spryskujemy oliwą, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Po 15 minutach na wierzch ryby wykładamy kruszonkę i dalej zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Pod koniec pieczenia uruchamiamy funkcję grill w piekarniku i zapiekamy kruszonkę do momentu aż się zarumieni. Mojego dorsza podałam z pieczonymi ziemniakami z dodatkiem masła, czosnku, tymianku, rozmarynu, soli i pieprzu. Kolejnym dodatkiem jest klasyczna surówka z kiszonej kapusty, marchwi, pora i ananasa.
Komentarze