Dorsz pod kruszonką z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dorsz z chrupiącą kruszonka z pora, suszonych pomidorów i bułki. Dorsz fantastycznie się upiekł a kruszonka bardzo smacznie się z nim skomponowała.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g dorsza
    1 średni por
    3 ząbki czosnku
    3-4 suszone pomidory
    1 duża bułka
    Sól, pieprz
    Sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz pod kruszonką z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z dorsza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ponownie osuszamy rybę i doprawiamy solą i pieprzem. Por myjemy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy por do czasu aż zmięknie, dalej dorzucamy czosnek i suszone pomidory, smażymy jeszcze chwilę. Na koniec na patelnię trafia pokruszona bułka bez skórki. Wszystko razem mieszamy i rozdrabniamy (ja użyłam blendera). Rybę układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanego oliwą, wierzch ryby spryskujemy oliwą, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Po 15 minutach na wierzch ryby wykładamy kruszonkę i dalej zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Pod koniec pieczenia uruchamiamy funkcję grill w piekarniku i zapiekamy kruszonkę do momentu aż się zarumieni. Mojego dorsza podałam z pieczonymi ziemniakami z dodatkiem masła, czosnku, tymianku, rozmarynu, soli i pieprzu. Kolejnym dodatkiem jest klasyczna surówka z kiszonej kapusty, marchwi, pora i ananasa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować