Wątróbki drobiowe z warzywami, soczewicą i kaszą jęczmieną

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Danie smaczne, zdrowe, syte i bardzo proste w przygotowaniu. Warto wspomnieć tutaj o wartościach odżywczych wątróbki drobiowej albowiem zawiera ona wiele cennych składników. Jest bardzo dobrym żródłem białka, witaminy A, witamin grupy B i żelaza, dodatkowym atutem jest jej niskokaloryczność 100 g wątróbki drobiowej zawiera tylko ok 130 kcal. Danie dodatkowo wzgogaciłam sporą ilością błonnika pokarmowego w postaci soczewicy i otrębów owsianych. Danie jest syte ale nie dostarcza nam dodatkowo niepotrzebnych kalorii.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag wątróbki drobiowej
    30 dag pieczarek
    Mała papryka czerwona lub pół dużej
    Pół szklanki soczewicy zielonej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki mąki i otrębów owsianych
    2 łyżki oliwy
    Sól, pieprz, chilli
    1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbki drobiowe z warzywami, soczewicą i kaszą jęczmieną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalewamy zimną wodą i moczymy przez 30 minut. Namoczoną soczewicę przelewamy zimną wodą a następnie gotujemy przez 30 minut. Cebulę i czosnek obieramy z łupinek, cebulę kroimy w piórka a czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę, po kilku minutach dodajemy czosnek. W czasie gdy cebula rumieni się na patelni obieramy pieczarki, kroimy na ćwiartki bądź ósemki w zależności od wielkości pieczarek. Paprykę również obieramy i kroimy w większą kostkę. Przygotowane warzywa dorzucamy do cebuli, smażymy przez chwilę po czym przykrywamy i dusimy przez 6-7minut. Wątróbkę myjemy pozbywamy się błon i kroimy w średniej wielkości kawałki. W naczyniu przygotowujemy mieszankę mąki i otrębów owsianych, dodajemy do niej wątróbkę i wszystkie kawałki w niej obtaczamy. Gotowe warzywa przekładamy z patelni do miseczki albowiem na patelni smażymy teraz wątróbkę. Po usmażeniu wątróbki, dodajemy z powrotem warzywa i ugotowaną ciecierzycę, zalewamy szklanką bulionu doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i chili. Dusimy przez 5 minut. Na koniec dodajemy torębkę ugotowanej kaszy jęczmiennej, mieszamy i podajemy z ulubionymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować