REKLAMA

Wątróbki drobiowe z warzywami, soczewicą i kaszą jęczmieną

wyświetlono: 321 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Danie smaczne, zdrowe, syte i bardzo proste w przygotowaniu. Warto wspomnieć tutaj o wartościach odżywczych wątróbki drobiowej albowiem zawiera ona wiele cennych składników. Jest bardzo dobrym żródłem białka, witaminy A, witamin grupy B i żelaza, dodatkowym atutem jest jej niskokaloryczność 100 g wątróbki drobiowej zawiera tylko ok 130 kcal. Danie dodatkowo wzgogaciłam sporą ilością błonnika pokarmowego w postaci soczewicy i otrębów owsianych. Danie jest syte ale nie dostarcza nam dodatkowo niepotrzebnych kalorii.

opublikowany: 23.02.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag wątróbki drobiowej
    30 dag pieczarek
    Mała papryka czerwona lub pół dużej
    Pół szklanki soczewicy zielonej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki mąki i otrębów owsianych
    2 łyżki oliwy
    Sól, pieprz, chilli
    1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalewamy zimną wodą i moczymy przez 30 minut. Namoczoną soczewicę przelewamy zimną wodą a następnie gotujemy przez 30 minut. Cebulę i czosnek obieramy z łupinek, cebulę kroimy w piórka a czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę, po kilku minutach dodajemy czosnek. W czasie gdy cebula rumieni się na patelni obieramy pieczarki, kroimy na ćwiartki bądź ósemki w zależności od wielkości pieczarek. Paprykę również obieramy i kroimy w większą kostkę. Przygotowane warzywa dorzucamy do cebuli, smażymy przez chwilę po czym przykrywamy i dusimy przez 6-7minut. Wątróbkę myjemy pozbywamy się błon i kroimy w średniej wielkości kawałki. W naczyniu przygotowujemy mieszankę mąki i otrębów owsianych, dodajemy do niej wątróbkę i wszystkie kawałki w niej obtaczamy. Gotowe warzywa przekładamy z patelni do miseczki albowiem na patelni smażymy teraz wątróbkę. Po usmażeniu wątróbki, dodajemy z powrotem warzywa i ugotowaną ciecierzycę, zalewamy szklanką bulionu doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i chili. Dusimy przez 5 minut. Na koniec dodajemy torębkę ugotowanej kaszy jęczmiennej, mieszamy i podajemy z ulubionymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Lipcowadziewczyna IMG_20200825_161026_350

Kurczak z soczewicą i warzywami

Potrawka z piersi kurczaka z dodatkiem warzyw i zielonej soczewicy.

kategoria: Dania główne opublikowany: 27.02.2016 | wyświetlono: 3111 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Jola1977-1977 123

Wątróbki drobiowe z jabłkiem

Tak zrobiona wątróbka smakuje wielu osobą, warto ją zrobić.

kategoria: wątróbka Przekąski opublikowany: 20.07.2018 | wyświetlono: 237 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Magda33

Sałatka z kaszą bulgur i warzywami

Pyszna, zdrowa i sycąca sałatka.

kategoria: Sałatki opublikowany: 12.11.2018 | wyświetlono: 27896 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: e-jola1 e-jola1

Wątróbki drobiowe z cebulką

Smaczny, zdrowy obiad

kategoria: Dania główne opublikowany: 21.04.2013 | wyświetlono: 1112 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: anka1988 anka1988

Ryba z warzywami i kaszą

Danie zawiera kaszę, warzywa i rybę.

kategoria: Dania główne ryba opublikowany: 07.08.2017 | wyświetlono: 3450 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE