Dorada pieczona z warzywami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo smaczna, delikatna ryba przygotowana w jeden z najprostszych sposobów. Upieczona z ziemniakami i pomidorami. Lekkie i smaczne danie, które można podać na obiad maksymalnie dla dwóch osób. Dorada jest bardzo smaczną rybą o białym mięsie i nawet nie było dużo zabawy z ościami.

Składniki:

  • 1 ryba dorada
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    pieprz kolorowy
    sok z 1/2 cytryny
    3 ząbki czosnku
    1 cytryna
    4-5 ziemniaków
    1 cebula
    4 małe pomidory
    tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorada pieczona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek rozgnieść i rozetrzeć z oliwą, sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, solą (ok 1/2 łyżeczki) i pieprzem. Taką mieszaniną skropić ze wszystkich stron oczyszczoną rybę. Cytrynę pokroić na plasterki, włożyć do brzucha ryby i na wierzch. Odstawić na godzinę.
  • 2. Ziemniaki obrać i pokroić na małe części lub talarki, a cebulę skroić w piórka. Warzywa te skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i tymiankiem. Dokładnie wymieszać, aby wszystko było obtoczone oliwą z przyprawami. Wyłożyć na dno formy do zapiekania i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 30 min. Po tym czasie wyjąć formę i ściągnąć folię. Ziemniaki odsunąć na boki, a na środku położyć przygotowaną wcześniej rybę. Obłożyć ją pokrojonymi na ćwiartki pomidorami, które oprószyłam solą i tymiankiem. Wstawić ponownie do piekarnika, już bez przykrycia i piec przez ok 30 min w zależności od wielkości ryby. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Pomidor Ryby Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować