Domowy zakwas na żurek

  • wyświetlono: 5244 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 1

Własny, pachnący, odpowiednio kwaśny i bez octu oraz sztucznych barwników.

Katarzyna Janeczko

Składniki

ok 1 litra ciepłej wody
1 szklanka mąki żytniej razowej
2-3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
szczypta soli
kawałek skórki lub piętki chleba żytniego lub razowego

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy zakwas na żurek

  • Zakwas na żur1. Do glinianego naczynia lub słoja wsypać mąkę, zalać wodą i dobrze wymieszać. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, skórkę chleba i czosnek krojony na kawałki. Wymieszać.
  • 2. Słój przykryć ściereczką lub płótnem i odstawić na 3 doby w ciepłe miejsce. Po tym czasie nasz zakwas będzie gotowy do gotowania żurku. Przed gotowaniem żurku wyjąć skórkę chleba z zakwasu i odlać wodę żeby wlewana do zupy była bez mąki.

Porady

Zakwas możemy zamknąć i przechowywać w lodówce przez parę dni i żurek gotować wtedy, gdy będziemy mieli na to ochotę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babcizakwas na żurZakwas na żurek

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy zakwas na barszcz

Dodane przez: MagdalenaS

Domowy zakwas na barszcz

Domowy zakwas na prawdziwy, świąteczny...

Jak zrobić zakwas na żurek?

Dodane przez: Kuchnia Koloru Blond

Zakwas na żurek

Samodzielne przygotowanie zakwasu...

Zakwas do żurku

Dodane przez: luna19

Zakwas do żurku

zakwas żytni

zakwas z buraków

Dodane przez: Maggie79

ZAKWAS Z BURAKÓW domowy

Domowy ZAKWAS z buraków- to napój...

Zakwas buraczany na barszcz

Dodane przez: Joanna Kryla

Zakwas buraczany na barszcz

Zakwas buraczany to nie tylko podstawa...

Zakwas na barszcz czerwony

Dodane przez: bogusia82

Naturalny zakwas na barszcz czerwony

Bez tego zakwasu nie wyobrażam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE