Własny, pachnący, odpowiednio kwaśny i bez octu oraz sztucznych barwników.
Składniki:
ok 1 litra ciepłej wody
1 szklanka mąki żytniej razowej
2-3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
szczypta soli
kawałek skórki lub piętki chleba żytniego lub razowego
Domowy zakwas na żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do glinianego naczynia lub słoja wsypać mąkę, zalać wodą i dobrze wymieszać. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, skórkę chleba i czosnek krojony na kawałki. Wymieszać.
2.Słój przykryć ściereczką lub płótnem i odstawić na 3 doby w ciepłe miejsce. Po tym czasie nasz zakwas będzie gotowy do gotowania żurku. Przed gotowaniem żurku wyjąć skórkę chleba z zakwasu i odlać wodę żeby wlewana do zupy była bez mąki.
Porady
Zakwas możemy zamknąć i przechowywać w lodówce przez parę dni i żurek gotować wtedy, gdy będziemy mieli na to ochotę.
Komentarze