Domowy zakwas na żurek

0 (0 ocen)

Przygotowany w domu zakwas sprawia że nasz świąteczny żurek jest odpowiednio kwaśny i nie powtarzalny w smaku.

Składniki:

  • 12 łyżek mąki żytniej razowej
    6 liści laurowych
    5 ząbków czosnku
    10 kulek ziela angielskiego
    5 kulek czarnego pieprzu
    700 ml. przegotowanej ciepłej ( nie gorącej) wody

    gaza lub bawełniana ściereczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zakwas Zakwas na żurek

Domowy zakwas na żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiego słoja wsypać mąkę oraz wlać wodę , dokładnie wymieszać.
    Ząbki czosnku obrać , delikatnie zmiażdżyć.
    Do słoja dołożyć czosnek , ziele angielskie , pieprz oraz liście laurowe.
    Zakwas przykryć gazą lub bawełniana ściereczką.
  • 2. Przechowywać w suchym , przyciemnionym , nieprzewiewnym miejscu.
    Zakwas gotowy jest po czterech dniach.
    Możemy przygotować na nim żurek lub barszcz biały
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować