Domowy zakwas na żurek

4.5 (162 ocen)

  • 15 min

Chyba nikogo nie muszę przekonywać że domowe jest zawsze najlepsze. Dzisiaj jest akurat ten dzień kiedy przyszedł czas na domowy zakwas na żurek. Mój postoi idealnie do soboty, bym mogła ugotować żurek na wielkanocne śniadanie. Zapraszam do wspólnego nastawienia zakwasu.

  • 15 min

Składniki:

  • * szklanka mąki żurkowej - u mnie była taka dostępna w Tesco
    * 4 szklanki letniej, przegotowanej wody
    * 3 ząbki czosnku
    * 2 liście laurowe
    * 2 ziela angielski
    * łyżeczka majeranku
    * kromka razowego chleba
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zakwas Zakwas na żurek

Domowy zakwas na żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dokładnie wymieszać mąkę z wodą, by nie powstały żadne grudki, dodać przyprawy oraz chleb. Przykryć ściereczką i zostawić na cztery dni w ciepłe miejsce. Mąka będzie osiadać na dole słoika, można ją wtedy przemieszać, by w zupie nie powstały później kluski.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować