Domowy PRZECIER OGÓRKOWY

4.5 (163 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealny przepis na wykorzystanie dużych lub za bardzo przerośniętych ogórków.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg ogórków dużych / przerośniętych
    8 kawałków chrzanu
    8 ząbków czosnku
    4 gałązki kopru
    8 ziaren ziela angielskiego
    4 liście laurowe
    gorczyca

    zalewa:

    woda źródlana ZIMNA i NIEGOTOWANA
    sól

    na 1 litr wody 1 płaska łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy przecier ogórkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy PRZECIER OGÓRKOWY 1. Ogórki myjemy - NIE OBIERAMY i trzemy na tarce o dużych oczkach. Lekko dociskając odlewamy nadmiar wody która się wytworzyła. Do każdego słoika na dno ułożyć gałązkę kopru i dajemy ogóreczki w miarę ciasno ale nie aż tak strasznie. Następnie chrzan 1 lub 2 kawałki, 2-3 ząbki czosnku, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, szczyptę gorczycy. Zalewamy ZIMNĄ zalewą, zakręcamy i odstawiamy na 4-5 dni na ręcznik lub do miski na czas fermentacji. Po tym czasie przenosimy w chłodne miejsce ( do spiżarni, piwnicy ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować