Przecier ogórkowy

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kiszone ogórki w innej postaci – w postaci przecieru. Są idealne do zupy po zakiszeniu. Można do przecieru wykorzystać różnej wielkości ogórki, nawet te niekształtne. Bardzo wygodne kiszonki. Dobrze jest przygotować od razu większą ilość.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg świeżych ogórków
    1 płaska łyżka soli
    1 płaska łyżka przypraw do ogórków kiszonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Przecier ogórkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: ogórki wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać sól i przyprawy. Wymieszać, odstawić na 6 godzin. Słoiki wyparzyć, przełożyć starte ogórki wraz z powstałą wodą, zakręcić, odstawić w ciepłe miejsce do zakiszenia na 6 dni. Następnie przenieść przecier do chłodnego miejsca.

Porady

1. zamiast gotowej, suszonej przyprawy można dodać świeże warzywa do kiszenia - koper, czosnek, korzeń chrzanu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować