Przecier ogórkowy

wyświetlono: 3330 | dodany do książki kucharskiej: 10 | polecenia: 1

To doskonały i szybki sposób na zupę ogórkową zimą. Taki przecier najlepiej jest przygotować w niewielkich słoiczkach. Otwieramy, dodajemy do zupy i gotowe.

opublikowany: 28.07.2016
Udostępnij Pinterest
  • 15 min

Składniki:

  • 1 kg ogórków
    ok. 2 łyżeczki soli
    1-2 ząbki czosnku
    gorczyca
Ocena:

(średnia 5 z 167 głosów)

Przecier ogórkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte ogórki ścieramy na tarce razem ze skórką. Solimy, dodajemy przeciśnięty czosnek i zostawiamy pod przykryciem na noc.


  • 2. Następnego dnia przekładamy je do małych słoiczków. Mocno dociskamy łyżeczką aby na powierzchni pojawił się sok.
  • 3. Dodajemy ziarna gorczycy. Dobrze zakręcamy i odstawiamy. Tego przecieru nie pasteryzujemy.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Przecier ogórkowy wg Sammakko Dodane przez: czarrna
przecier ogórkowy Dodane przez: Maggie79

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anula-d

Domowy przecier ogórkowy

Idealne na domową zupę ogórkową.

kategoria: Przetwory opublikowany: 14.08.2014 | wyświetlono: 40956 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: kiciax1 272653345_4583550675106843_4152665423564438316_n

Domowy PRZECIER OGÓRKOWY

Idealny przepis na wykorzystanie dużych lub za bardzo przerośniętych ogórków.

kategoria: Przetwory opublikowany: 15.07.2018 | wyświetlono: 1899 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE