Domowy makaron

  • wyświetlono: 782 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Taki makaron robiła moja babcia, rosół z nim smakuje niebiańsko.

peggi
  • 90min

Składniki

750 g mąki pszennej
2 jaja (możemy dać i 4, ale im więcej jaj tym kluska będzie twardsza po ugotowaniu)
około 1 szklanka zimnej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy makaron

  • Domowy makaron1. Mąkę przesiewamy, dodajemy jaja z wodą i zagniatamy na dosyć twarde ciasto.
  • Domowy makaron2. Wodę dodajemy stopniowo, bo ją zawsze można jeszcze dodać, a jak ciasto zrobimy za rzadkie i dodawać będziemy mąkę to w efekcie mogą nam wyjść tony makaronu ;-)
  • Domowy makaron3. Po zagnieceniu ciasta zabawa się zaczyna na dobre! Dzielimy ciasto na 4-5 części, chwytamy za wałek i po kolei rozwałkowujemy.
  • Domowy makaron4. Placki powinny być jak najcieńsze. Jeśli ciasto się przerwie to nic nie szkodzi - i tak je drobno posiekamy ;-)
  • Domowy makaron5. Tak rozwałkowane placki pozostawiamy do wyschnięcia na minimum 40 minut. Optymalny czas to 1-1,5 godziny, ale w sumie zależy ok od wilgotności ciasta.
  • Domowy makaron6. Po tym czasie przenosimy kolejno placki na stolnicę i oprószając mąką układamy jeden na drugim. Mąki nie żałujemy, ale też nie przesadzamy z jej ilością :-)
  • Domowy makaron7. Tak przygotowane placki rozcinamy na paski o szerokości około 5cm. Jeśli lubicie makaron krótszy to tniemy na paski węższe, a jeżeli lubicie dłuższy to na szersze :-) Powstałe paski układamy jeden na drugim, aby w efekcie końcowym pozostały 2-3 paski.
  • Domowy makaron8. Teraz odcinamy pierwsze 10cm z długości takiego paska i układamy na górze, tak aby pierwsza partia makaronu dawała się ładnie odkroić. I oczywiście kroimy cały pasek na cienkie kluseczki - no chyba że lubicie grube ;-)
  • Domowy makaron9. Tak powstały makaron rozsypujemy luźno na stolnicy i ponownie pozostawiamy do suszenia na 30 minut.
  • Domowy makaron10. W tym czasie spokojnie zagotowujemy wodę, solimy ją i już możemy gotować nasze pyszne kluseczki. Oczywiście nie wrzucamy ich do garnka wszystkich na raz tylko gotujemy partiami :-) Czas gotowania to 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Porady

Z podanych proporcji makaronu wychodzi naprawdę sporo. Zamiast cały gotować od razu możemy przedłużyć czas jego suszenia i na przykład po trzech godzinach zapakować go do lnianych lub papierowych woreczków. Będzie jak znalazł przy kolejnym niedzielnym rosole, a nie ukrywam że smakuje również w pomidorowej ;-)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy makaron.

Dodane przez: BABECZKA 35

Domowy makaron

Nie ma co ukrywać,że domowy makaron...

Makaron domowy

Dodane przez: rzelkazag

Domowy makaron z kurkumą

Dobry makaron to podstawa pysznego...

Domowy makaron

Dodane przez: Beata07

Domowy makaron

Własnoręcznie przygotowany makaron...

Makaron domowy

Dodane przez: smak i uczucie

Makaron domowy

Dzisiaj mam dla Was przepis na...

Domowy makaron

Dodane przez: rzelkazag

Domowy makaron

Jedni robią go z samej mąki i jajek,...

Domowy makaron

Dodane przez: Cukiereczek

Domowy makaron

Jeśli choć raz spróbujesz domowego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE