Domowe sezamki

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Z moją starszą o rok siostrą Kingą często przygotowujemy łakocie.

  • 45 min

Składniki:

  • 20 dag miodu
    10 dag cukru
    30 dag ziaren sezamu
    łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe sezamki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód podgrzewamy w rondelku, mieszając. Nadal mieszając, dodajemy cukier. Gdy się rozpuści, wsypujemy sezam. Podgrzewamy na małym ogniu, aż masa trochę się zrumieni (ok. 25 minut).
  • 2. Blachę natłuszczamy oliwą i wylewamy sezamową masę. Wygładzamy natłuszczonym nożem, aby powstała jak najcieńsza,
    równa warstwa. Studzimy. Łamiemy na kawałki lub kroimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować