Domowe sezamki

4.5 (197 ocen)

  • 25 min

Propozycja na przygotowanie zdrowych, domowych sezamków bez dodatku cukru i syropu glukozowo - fruktozowego.

  • 25 min

Składniki:

  • - 100 g sezamu
    - 5 łyżeczek miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Sezamki

Domowe sezamki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sezam prażymy na patelni do lekkiego zarumienienia.
    Miód podgrzewamy w małym garnuszku, wsypujemy do niego uprażony sezam, dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek silikonowych.
  • 2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 12 - 15 minut w zależności od pożądanego stopnia zarumienienia sezamków.

    Życzę smacznego! :)

Porady

* Przy ubijaniu masy w foremkach warto zwilżyć palce zimną wodą, tak aby sezam się do nich nie przyklejał. ** Do masy sezamowej można dodać ulubione dodatki tj. bakalie czy kakao. *** Po upieczeniu odstawiamy sezamki do całkowitego ostygnięcia i stwardnienia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować