Domowe ptasie mleczko

5 (2 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 2 osób

Domowe ptasie mleczko, w kształcie serca, bajecznie proste 4 składnikowe

  • 1 godz.
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - ok. 330 ml śmietany 36%,
    - cukier (do smaku),
    - 1 galaretka malinowa + 1/2 szklanki wrzątku,
    - 1 tabliczka czekolady gorzkiej min 60% kakao (lub mieszanej) + 1 łyżeczka oleju kokosowego,
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ptasie mleczko

Domowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozrabiamy w minimalnej ilości wody użyłam tak 1/2 szklanki wrzątku. Studzimy, a najlepiej aby zaczęła nam trochę tężeć w lodówce. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy trochę cukru do smaku (gdyż galaretka jest słodka). Następnie do galaretki dodajemy trochę ubitej śmietany, aby zahartować je, a następnie wszystko łączymy, delikatnie mieszając. Naczynie wyłożyłam folią spożywczą, rozłożyłam równomiernie moją masę śmietanową na wysokość ok 1-1,5 cm. Następnie włożyłam do chłodzenia i stężenia pianki. Wykrawamy serca za pomocą foremki w kształcie małego serca. Przed obtoczeniem w czekoladzie możemy chwilę zmrozić. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodałam odrobinę oleju kokosowego aby uzyskać bardziej płynną konsystencję. Następnie odkładamy na kratkę i najlepiej na papier do pieczenia albo matę silikonową. Wkładamy do lodówki. Ja zostawiłam pralinki na kratce i tak mi zastygły, że czekolada weszła pomiędzy kratkę i ciężko było odrywać ptasie mleczko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować