Domowe ptasie mleczko

4.5 (197 ocen)

  • 6 godz. 40 min

Jako wielbicielka ptasiego mleczka, nie mogłam nie spróbować zrobić takiego swojego domowego. Domowe ptasie mleczko, niczym nie różni się od tego kupnego, a może być nawet lepsze, wszystko to za sprawą dobrowolnego doboru składników i ich ilości. Możemy kombinować do woli.

  • 6 godz. 40 min

Składniki:

  • Wersja I
    4 białka
    2 łyżki żelatyny około 20 gram
    2 łyżki mleka
    1 łyżeczka ekstraktu śmietankowego Delecta
    4 łyżki cukru kryształu
    Wersja II
    250 gram sera mascarpone
    330 ml śmietanki kremówki 30-36%
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    2 łyżki mleka
    1 łyżeczka ekstraktu śmietankowego Delecta
    Do obtoczenia
    1,5 tabliczki czekolady( 1 mleczna + 0,5 gorzkiej)
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Pianka

Domowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wersja I
    Żelatynę wsypać do szklanki i zalać mlekiem, odstawić na 10 minut.
    Białka ubić na sztywno z cukrem, jak na bezę.
    Następnie dodać do białek ekstrakt śmietankowy.
    Napęczniałą żelatynę wstawić na 10-15 sekund do mikrofali, aż żelatyna będzie miała płynną konsystencję.
    Dodać rozpuszczoną żelatynę do ubitych białek, ciągle miksując.
    Masę przelać do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego, ceramicznego. Bądź prostokątnej formy na ciasto, wyłożonej folią spożywczą.
    Masę wyrównać i odstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
    Gdy całość pięknie stężeje, pokroić piankę w dowolny kształt, np. w prostokąciki jak w klasycznym ptasim mleczku. Można również wydrążać kulki łyżką do wydrążania melona.
    Czekoladę rozpuścić z łyżeczką oleju w mikrofali.
    Obtaczać pianki w czekoladzie i układać na kracie, pozostawiając do zastygnięcia.
    Wersja II
    Żelatynę wsypać do szklanki i zalać mlekiem, odstawić na 10 minut.
    Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
    Dodać ser mascarpone, oraz ekstrakt śmietankowy, dokładnie zmiksować.
    Napęczniałą żelatynę wstawić na 10-15 sekund do mikrofali, aż żelatyna będzie miała płynną konsystencję.
    Dodać rozpuszczoną żelatynę do ubitych białek, ciągle miksując.
    Masę przelać do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego, ceramicznego. Bądź prostokątnej formy na ciasto, wyłożonej folią spożywczą.
    Masę wyrównać i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin, albo np. na noc.
    Dalej postępować jak w wersji I.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować