Domowe ptasie mleczko

  • wyświetlono: 3233 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Jako wielbicielka ptasiego mleczka, nie mogłam nie spróbować zrobić takiego swojego domowego. Domowe ptasie mleczko, niczym nie różni się od tego kupnego, a może być nawet lepsze, wszystko to za sprawą dobrowolnego doboru składników i ich ilości. Możemy kombinować do woli.

simplydeliciouspl
  • 400min

Składniki

Wersja I
4 białka
2 łyżki żelatyny około 20 gram
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu śmietankowego Delecta
4 łyżki cukru kryształu
Wersja II
250 gram sera mascarpone
330 ml śmietanki kremówki 30-36%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu śmietankowego Delecta
Do obtoczenia
1,5 tabliczki czekolady( 1 mleczna + 0,5 gorzkiej)
1 łyżeczka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe ptasie mleczko

  • 1. Wersja I
    Żelatynę wsypać do szklanki i zalać mlekiem, odstawić na 10 minut.
    Białka ubić na sztywno z cukrem, jak na bezę.
    Następnie dodać do białek ekstrakt śmietankowy.
    Napęczniałą żelatynę wstawić na 10-15 sekund do mikrofali, aż żelatyna będzie miała płynną konsystencję.
    Dodać rozpuszczoną żelatynę do ubitych białek, ciągle miksując.
    Masę przelać do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego, ceramicznego. Bądź prostokątnej formy na ciasto, wyłożonej folią spożywczą.
    Masę wyrównać i odstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
    Gdy całość pięknie stężeje, pokroić piankę w dowolny kształt, np. w prostokąciki jak w klasycznym ptasim mleczku. Można również wydrążać kulki łyżką do wydrążania melona.
    Czekoladę rozpuścić z łyżeczką oleju w mikrofali.
    Obtaczać pianki w czekoladzie i układać na kracie, pozostawiając do zastygnięcia.
    Wersja II
    Żelatynę wsypać do szklanki i zalać mlekiem, odstawić na 10 minut.
    Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
    Dodać ser mascarpone, oraz ekstrakt śmietankowy, dokładnie zmiksować.
    Napęczniałą żelatynę wstawić na 10-15 sekund do mikrofali, aż żelatyna będzie miała płynną konsystencję.
    Dodać rozpuszczoną żelatynę do ubitych białek, ciągle miksując.
    Masę przelać do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego, ceramicznego. Bądź prostokątnej formy na ciasto, wyłożonej folią spożywczą.
    Masę wyrównać i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin, albo np. na noc.
    Dalej postępować jak w wersji I.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babciczekoladaDeserpiankidomoweptasie-mleczko

Komentarze

Podobne przepisy

Kolorowe Ptasie mleczko

Dodane przez: Anilaho

Proste kolorowe Ptasie mleczko

Proste szybkie w wykonaniu ptasie...

Ptasie mleczko

Dodane przez: annakw

Ptasie mleczko

Wymaga trochę pracy ale efekt wspaniały

Kokosowe ptasie mleczko

Dodane przez: AgaAga

Kokosowe ptasie mleczko

Domowe ptasie mleczko w który absolutnie...

image-1iuxq8p

Dodane przez: Angella007

Ptasie mleczko

Idealne ciasto na ciepłe letnie...

Ptasie mleczko

Dodane przez: pawel

Ptasie mleczko

Rozpływa się w ustach.

ptasie

Dodane przez: ewab221

Ptasie mleczko

Proste, pyszne ... przepis dostałam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.