Domowe Pączki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne domowe puszyste i mięciutkie pączki, które każdy jest w stanie przygotować.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500g mąki pszennej typ 550
    30g drożdży
    5 żółtek
    szczypta soli
    1 całe jajo
    70g cukru
    70g masła
    250ml mleka
    2 łyżki spirytusu
    ulubiony dżem/marmolada
    olej do smażenia

    Lukier
    3/4 szklanki cukru pudru
    3-4 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, 50ml letniego mleka, 3 łyżek mąki przygotować rozczyn i odstawić na 15-20min.
    2. W międzyczasie rozpuścić masło i odstawić do porządnego wystudzenia.
    3.W misie robota kuchennego ubić na puch żółtka z jajkiem i resztą cukru po czym przelać całość do przesianej mąki wymieszanej z solą, dodać przygotowany wcześniej zaczyn, resztę mleka, spirytus i masło, a następnie zagnieść jednolite, gładkie ciasto (najlepiej jest użyć tutaj robota kuchennego z hakiem bo ciasto będzie lepkie).
    W razie konieczności podsypywać ciasto mąką, ale nie za dużo bo straci swoją puszystość. Odstawić do wyrośnięcia na 60min.
    4. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i podzielić na 17 równych części ważących po 65g po czym formować z nich pączki i układać na podsypanej stolnicy. Odstawić na 15-20min do wyrośnięcia. Smażyć na głębokim oleju rozgrzanym do 175°C przez około 2-3 minuty z każdej strony, a następnie wykładać je na ręcznik kuchenny w celu odsączania tłuszczu.
    5.Usmażone, jeszcze ciepłe pączki nadziewać przy pomocy szprycy kuchennej dżemem i obtoczyć lukrem.

    Lukier:
    1. Do miseczki wsypać cukier puder, sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować