1.Z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, 50ml letniego mleka, 3 łyżek mąki przygotować rozczyn i odstawić na 15-20min.
2. W międzyczasie rozpuścić masło i odstawić do porządnego wystudzenia.
3.W misie robota kuchennego ubić na puch żółtka z jajkiem i resztą cukru po czym przelać całość do przesianej mąki wymieszanej z solą, dodać przygotowany wcześniej zaczyn, resztę mleka, spirytus i masło, a następnie zagnieść jednolite, gładkie ciasto (najlepiej jest użyć tutaj robota kuchennego z hakiem bo ciasto będzie lepkie).
W razie konieczności podsypywać ciasto mąką, ale nie za dużo bo straci swoją puszystość. Odstawić do wyrośnięcia na 60min.
4. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i podzielić na 17 równych części ważących po 65g po czym formować z nich pączki i układać na podsypanej stolnicy. Odstawić na 15-20min do wyrośnięcia. Smażyć na głębokim oleju rozgrzanym do 175°C przez około 2-3 minuty z każdej strony, a następnie wykładać je na ręcznik kuchenny w celu odsączania tłuszczu.
5.Usmażone, jeszcze ciepłe pączki nadziewać przy pomocy szprycy kuchennej dżemem i obtoczyć lukrem.
Lukier:
1. Do miseczki wsypać cukier puder, sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Komentarze