Domowe pączki

4.5 (144 ocen)

  • 2 godz.

Nie wymagają dużego wysiłku, zawsze się udają i nawet następnego dnia są mięciutkie:) Po prostu trzeba je wypróbować bo to mój autorski przepis. Polecam!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Proporcje na 10 dużych pączków lub 15 mniejszych:

    3 szklanki mąki pszennej
    42-50 g drożdży świeżych
    1/4 kostki margaryny
    5 żółtek
    1/3 szklanki cukru pudru
    200 ml mleka
    szczypta soli
    2 łyżki spirytusu

    Oraz:
    dżem lub marmolada do nadziewania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Domowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1rx2por 1. W szklance utrzeć drożdże z łyżką cukru i odrobiną mleka. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Z mąki i pozostałych składników wyrobić ciasto dodając drożdże, roztopioną margarynę oraz spirytus.
    Ciasto przykryć w misce i odstawić do podwojenia objętości.
  • image-115xb3f 3. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Kubkiem lub szklanką wyciąć pączki. Ułożyć je na ściereczce (dzięki czemu nie będą się przyklejać) i przykryć drugą ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • image-2a5jafh 4. Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron.
  • image-1wvtd95 5. Po lekkim przestudzeniu (ok 2 min) nadziewamy pączki dowolnym nadzieniem końcówką do nadziewania.
  • image-0w26qyl 6. Następnie pączusie dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem.
  • image-1kxfdms 7. Smacznego!:)

Porady

Radzę spróbować:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować