Domowe bezy

4.5 (155 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bezy najczęściej piekę gdy zostanie mi białek ze smażenia pączków czy faworków. Wykonanie bezów jest proste, wystarczy dobrze ubić białka z cukrem i długo i odpowiednio suszyć. Można chrupać do kawki lub użyć do deserów. Jak zostanie Wam białek to zróbcie takie bezy. Słodkich inspiracji.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 białka
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Beza

Domowe bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Ubijamy przez kilka minut. Piana musi być sztywna i bez grudek cukru.
  • 3. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, następnie wyciskamy beziki na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z porcji wyszło mi 2 blaszki bezików o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować