Domowa wędlina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę kroimy na kostkę o grubości 3cm x 3cm.
Karkówkę mielimy na sicie 3.0 mm
2.Do mięsa dodajemy peklosól- 2dag na 1kg mięsa. I 150 ml przegotowanej wody z 1 łyżeczką cukru. Porządnie mieszamy.
Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2 dni.
4.Po dokładnym wyrobieniu mięso włożyć do woreczków do zamrażania i ściśle ubić w szynkowarze. Zostawiamy wolne miejsce ok 1-1,5 cm od górnej krawędzi.
5.Szynkowar włożyć do garnka z wodą aby był prawie cały zanurzony, gotować 2 godz w temp. 80-85 st.C.
Porady
Woda nie może się dostać to części " otwartej" czyli tam gdzie przyciskamy mięso.
Komentarze