domowa ekspresowa wędlina

4.96 (207 ocen)

wędlina robi się sama w kilka chwil... jest pyszna, zdrowa i najważniejsze że bez konserwantów...mój mąż uwielbia ją z sosem chrzanowym a ja i córeczka ze świeżym ogórkiem lub pomidorem :-)

Składniki:

  • * 2 kg schabu (bez kości i warkocza)
    * 2,5 litra wody
    * 3 łyżki majeranku
    * 3 liście laurowe
    * 3 kulki ziela angielskiego
    * 2 łyżki majonezu
    * 2 łyżki chrzanu (opcjonalnie)
    * 1/3 szklanki soli
    * 2 łyżki pieprzu
    * 1 łyżka cukru
    * 4 ząbki czosnku


Wystaw ocenę:

4.96 (207 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Domowa ekspresowa wędlina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wlewamy do wysokiego garnka. Do wody dodajemy wszystkie przyprawy, majonez i czosnek. Gotujemy wszystko i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Do przestygniętej zalewy wkładamy schab i doprowadzamy do wrzenia. Od tej chwili gotujemy 5 min i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy w garnku i zalewie na noc do wystygnięcia.
  • 3. Rano jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i od tego czasu gotujemy 5 min. I znowu odstawiamy na kilka godzin do wystygnięcia zalewy.
  • 4. Gotową wędlinę wyjmujemy z zalewy. Nadaje się już na kanapki. Owijamy ją folią aluminiową i przechowujemy w lodówce.

Porady

Do przepisu można użyć każdego mięsa: szynka, łopatka, pierś z indyka itd 2 x 5 min wystarczy żeby mięsko było zrobione nie wolno przekraczać czasu gotowania bo zrobi się zbyt suche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować