Domowa wędlina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso od łopatki i fileta myjemy osuszamy i kroimy w kostkę ok. 2x2 cm (może być większa).
2.Wodę zagotować z cukrem pudrem i peklosolą. Ostudzić.
3.Mięso mielone i to pokrojone w kawałki dokładnie wymieszać z zalewą do momentu jak wchłonie się cała woda. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 12 godzin.
4.Do przygotowanego wcześniej mięska dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Do szynkowara włożyć woreczek i na spód liść laurowy układać mięso, dobrze docisnąć, tak żeby nie było w środku wolnego powietrza, na wierzch położyć liść laurowy, zawinąć worek, zamknąć szynkowar. Włożyć do lodówki na 24 godziny.
5.Po czym włożyć go do garnka wypełnionego wodą (tak, aby woda była ok. 4 cm poniżej górnej krawędzi szynkowara). Parzyć ok. 2 godzin w 80 - 90 stopniach C. Następnie szynkowar ostudzić w zimnej wodzie, po czym włożyć na 12 godzin do lodówki. Nie mam termometru przy swoim dlatego zagotowałam wodę w garnku po czym zmniejszyłam ogień i włożyłam szynkowar (od dna odchodziły bąbelki).
Komentarze