Domowa konserwa

4.5 (183 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Przepis dostałam od teściowej. Jest to bardzo prosty sposób na zrobienie pysznej domowej konserwy bez konserwantów.

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • • 3,5 kg łopatki mielonej,
    • 0,7 kg boczku lub podgardla,
    • 5 ząbków czosnku ( zgnieść przez praskę lub drobno posiekać),
    • ½ opakowania soli,
    • 1 łyżka stołowa soli,
    • 1 jajko,
    • 1/3 szklanki wody,
    • Pieprz czarny, gałka muszkatołowa (proporcje wg uznania)
    • Oraz:
    • 4-5 łyżeczek żelatyny,
    • ¾ szklanki ciepłej wody,
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowa konserwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie
    Mięso mielimy. Żelatynę namaczamy w ¾ szklanki wody przez około 20 min.
    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i nakładamy do słoików, na wierzch dajemy żelatynę. Pasteryzujemy ok. 2,5 godziny. Słoiki wyciągamy, ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do czasu aż słoiki będą zimne. Nasze konserwy przechowujemy w lodówce lub w chłodnym pomieszczeniu. Smakują rewelacyjnie!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować