Mięso w słoikach - domowa konserwa

4.35 (231 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Mięsną konserwę najlepiej zrobić samemu. Wiemy co wkładamy do słoika. A taka konserwa doskonale się sprawdza w czasie różnych wyjazdów, a u nas w czasie wakacji jest wręcz obowiązkowa.
Mięsko, troszkę tłuszczyku i ta galaretka, to jest to. Można zrobić kanapkę, albo zagrzać i zrobić np. z makaronem.

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg mięsa wieprzowego - łopatki
    1 kg boczku surowego
    600 g boczku surowego wędzonego

    przyprawa do mięsa wieprzowego bez glutaminianu sodu - czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, majeranek, cząber, papryka słodka, rozmaryn, chili - 80 g ( 2 torebki po 40 g )
    250 ml wody
    25 g żelatyny
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.35 (231 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przetwory

Mięso w słoikach - domowa konserwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte, osuszone mięso wieprzowe pokroić w kostkę ok. 3cm. Takie kawałki bardziej tłuste przeznaczyć do przepuszczenia przez maszynkę do mięsa.
    Boczek surowy pokroić na mniejsze kawałki i przepuścić przez maszynkę i te kawałki z łopatki.
    Boczek surowy wędzony pokroić w drobną kostkę.
    Mięsa przełożyć do dużego naczynia i dodać przyprawy oraz wodę i żelatynę, sól.
    Mięso kilka minut wyrabiać. Wstawić do lodówki na godzinę.
    Następnie napełniać słoiki ( czyste, wyparzone ) mięsem do 3/4 wysokości. Starać się dobrze ugniatać, żeby nie było wolnych przestrzeni. Do każdego słoika nalać po 2-3 łyżki wody i dokładnie zamknąć przykrywką ( wyparzoną). Duży garnek wyłożyć ściereczką. Powstawiać słoiki i nalać letniej wody prawie pod nakrętki słoików. Ustawić na gazie i gotować 2 godziny. W trakcie gotowania uzupełniać wodę. Dolewać wrzątku!
    Po tym czasie wyłączyć gaz i pozostawić wszystko do wystudzenia, do następnego dnia. Nie wyjmować słoików.
    Czynność powtórzyć. Gotować 2 godziny i po tym czasie wystudzić. Nie wyjmować wcześniej słoików.
    Jak już wszystko wystygnie, to konserwa gotowa. U mnie wyszło 9 słoików.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować