Domowa kiełbasa

  • wyświetlono: 435 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

W świąteczny czas dużo więcej skupiamy się na przygotowaniu domowych wyrobów mięsnych. Wychodząc na przeciw, przedstawię dzisiaj przepis na domową wędzoną kiełbasę. Od razu zaznaczę,że jest to mój sprawdzony przepis. Jeżeli chodzi o przyprawy, pieprz, sól, podaję orientacyjne proporcje. Proszę zawsze dodawać po trochu i smakować wedle własnego uznania. Każdy ma inny smak i gust:) Potrzebujemy wędzarni do zrobienia tej kiełbaski. Moja pierwsza była zrobiona z beczki po miodzie i jakiś czas świetnie się sprawdzała.

logo2
  • 20 porcje
  • 1440min
  • Średni

Składniki

6 kg mięsa wieprzowego mieszanego
2 kg chudej wołowiny
500 g podgardla lub boczku
1-2 główki czosnku,drobno posiekanego
3 łyżki białej gorczycy
500 ml ciepłej wody
ok 15 dk soli( lub według uznania)
ok 1 dkg pieprzu ( lub według uznania)
jelita cienkie wieprzowe
maszynka do mięsa z lejkiem do kiełbasy
Woda do parzenia kiełbasy

1 łyżka tymianku
1 łyżka rozmarynu
1 łyżka majeranku
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
sól do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Domowa kiełbasa

  • 1. Mięso mielimy tzw szarpakiem, duże oczka w sitku do mielenia muszą być, inaczej wyjdzie nie apetyczna. Mięso dajemy do dużej miski. Dodajemy czosnek, gorczycę, połowę soli i pieprzu oraz połowę ciepłej wody. Wyrabiamy ręcznie mięso. Jeżeli za mało kleiste dajemy jeszcze wody, jeżeli za mało 500 ml, można porcję zwiększyć. Im dłużej wyrabiamy tym mięso bardziej kleiste, więc poczekajmy z dodawaniem całej wody. Może się okazać ,że ta ilość jest wystarczająca. W trakcie wyrabiania Ja próbuję mięso czy dobrze doprawione, jeżeli za mało dodaję soli i pieprzu. Kiedy masa jest wystarczająco kleista i wyrobiona, zaczynamy drugi etap.

    Napełniamy maszynką do mięsa napełnianie jelit. Gotowe kiełbasy odwiesić na patyk, drążek w chłodnym miejscu na 24 h do. Następnego dnia rozgrzewamy wędzarnię na około 45 stopni. Wkładamy kiełbasy i wędzimy około 3 h.

    Przygotować duży garnek z wodą. Posolić do smaku,dodać przyprawy, zagotować. Zmniejszyć ogień,woda musi tylko lekko się podgrzewać. Włożyć uwędzone kiełbasy i parzyć około 30-45 minut. Wyjąć na drążek i odstawić ponownie na kilka godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kiełbasawędlina

Komentarze

Podobne przepisy

image-0jao8r5

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa chuda podpiekana

Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa...

Kiełbasa szynkowa.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa szynkowa

Kiełbasa szynkowa, wędzona, parzona,...

Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana

Kiełbasa zrobiona jest z mięsa...

Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką

Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką....

Biała kiełbasa z boczkiem i cebulą

Dodane przez: igraszki losu

Biała kiełbasa z boczkiem i cebulą

Biała kiełbasa to nieodłączny element...

Parzona kiełbasa z golonki.

Dodane przez: weronika63

Parzona kiełbasa z golonki

Parzona kiełbasa z golonki w osłonce...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE