Domowa Bakaliowa śniadaniowa Granola (musli) z patelni

0 (0 ocen)

  • 5 min

Jeśli lubicie zdrowe i sycące śniadania to ten przepis jest dla Was. Domowa granola jest pyszna, chrupiąca i sycąca, a dzięki dużej zawartości błonnika poprawia metabolizm.

  • 5 min

Składniki:

  • 300 g płatków owsianych
    100 g pestek słonecznika
    100 g rodzynek
    100 g suszonej żurawiny
    100 g suszonych śliwek
    50 g płatków migdałów
    3 łyżki brązowego cukru
    5 łyżki miodu gryczanego
    2 łyżki oleju rzepakowego
    3 łyżki ziaren sezamu
    2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Domowa bakaliowa śniadaniowa granola (musli) z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane, migdałowe, ziarna, przyprawy i cukier mieszamy.
    Suszone śliwki kroimy i w osobnym naczyniu mieszamy z bakaliami.
    Płatki z dodatkami wrzucamy na patelnię, prażymy 2-3 minuty mieszając.
    Dodajemy miód i olej, prażymy mieszając ok 10 minut, do momentu aż zbrązowieje.
    Gorące płatki mieszamy z bakaliami i odstawiamy do wystudzenia.
    Zimną przechowujemy w papierowych torebkach lub szczelnych słoikach.

Porady

Jeśli nie chcecie stać przy patelni, możecie płatki wymieszać w misce z miodem i olejem i wrzucić na około 20-25 minut do piekarnika, mieszając kilkakrotnie aby równo się upiekła. Temperatura powinna wahać się miedzy 160-180 stopni, polecam użycie termoobiegu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Migdały Musli Płatki Rodzynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować