dla fanatyczek różu - dziewczęcy tort na każdą okazję

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

dla fanek cukierkowych kolorów i słodkich smaków... :)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • forma: tortownica 26cm

    biszkopt:
    (szklanka o poj. 250 ml)
    - 6 jaj "L"
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    - 500 ml kremówki 36% - zimna
    - 250 g mascarpone - zimne
    - 3 x śmietan-fix
    - maliny (mogą być mrożone) - około 500g + ewentualnie dodatkowe 250g do drugiego kremu
    - cukier puder (cukru wedle uznania - trzeba dodawać po łyżce i próbować, ponieważ ja nie przepadam za słodkimi masami - nie dodaje go zbyt duzo)

    dodatkowo:
    - 100 g białej czekolady
    - opcjonalnie różowy barwnik
    - biszkopty podłużne
    - dowolne posypki cukrowe

    opcjonalnie nasączamy biszkopt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Dla fanatyczek różu - dziewczęcy tort na każdą okazję - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    1. oddzielamy żółtka od białek
    2. ubijamy białka z cukrem, po ubiciu dodajemy powoli żółtka i miksujemy
    3. do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką
    4. przelewam ciasto do tortownicy 26cm i piekę w około 180 stopniach góra dół do suchego patyczka

    Kremy:
    1. ubijam kremówkę z cukrem pudrem dodając mascarpone i śmietan -fixy
    2. po ubiciu kremówki dzielę ją na dwie części - jedną zostawiam bez żadnych dodatków, drugą przekładam do osobnej miski
    3. miksuję maliny na gładko (można je przecedzić aby nie było pestek - aczkolwiek ja tego nie robię)
    4. zblendowane maliny łączę delikatnie mikserem z ubitą śmietaną (połową ubitej śmietany, tą którą wcześniej podzieliłam sobie na pół)
    5. biszkopt kroję na 3 blaty i skrapiam go delikatnie słodką, czarną herbatą
    6. na pierwszy blat wykładam masę śmietanowo-malinową (należy zostawić sobie trochę masy do przykrycia boków i góry), przykrywam kolejnym blatem
    7. kolejna warstwa to biała bita śmietana + wykładam na nią maliny i wciskam je delikatnie w masę i przykrywam kolejnym blatem
    8. tort smarujemy pozostałym kremem malinowym po bokach i na górze

    ozdoba z biszkoptów:
    1. rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej
    2. po rozpuszczeniu i lekkim przestudzeniu dodajemy różowy barwnik
    3. po uzyskaniu jednolitej różowej masy - przelewamy czekoladę do wysokiego, wąskiego naczynia (po to aby wygodniej zamaczało Nam się biszkopty - ja np korzystałam z literatki lub kieliszka)
    4. moczymy czubek biszkopta w czekoladzie i od razu posypujemy wybranymi ozdobami (u mnie posypka cukrowa - różowe kuleczki)
    5. biszkopty staram się położyć w taki sposob aby nigdzie czekolada mi nie splynela - nalezy je odstawić do zastygnięcia czekolady
    6. po zastygnięciu czekolady - obkładam tort biszkoptami dookoła - starannie przyklejam do kremu znajdującego się na torcie
    7. na górę tortu umieszczam dedykowany np. opłatek na tort z grafiką, dookoła grafiki umiescilam jeszcze posypkę
    8. na koniec związałam tort osobną wstążką, aby biszkopty się nie odklejały
    Odstawiamy najlepiej na całą noc do schłodzenia

Porady

tort na zdjęciu był wykonany na formie 32cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować