Torcik na każdą okazję

  • wyświetlono: 897 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Torcik z jasnego i ciemnego biszkoptu przełożony kremem ze śmietanki i mascarpone. Minimum składników, maksimum prostoty. Bardzo łatwy w wykonaniu, bardzo smaczny, doskonały na każdą okazję. Jest to przepis raczej dla początkujących - wersja podstawowa, którą można wzbogacić np. dodatkiem owoców do przełożenia i udekorować według własnej fantazji.

portret
  • 16 porcje
  • 12min
  • Łatwy

Składniki

na jeden biszkopt jasny (składniki należy podwoić, ponieważ potrzebne są dwa blaty):
2 jajka
40 g cukru
45 g mąki pszennej tortowej
15 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
na biszkopt kakaowy:
2 jajka
40 g cukru
40 g mąki pszennej tortowej
15 g mąki ziemniaczanej
5 g kakao
szczypta soli
krem:
500 g sera mascarpone
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
nasączenie:
1 szklanka przegotowanej wody
3 łyżki likieru Amaretto
dekoracja:
maliny
płatki (chipsy) czekoladowe
listki mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik na każdą okazję

  • 1. Każdy blat biszkoptowy pieczemy oddzielnie, dzięki czemu nie musimy przekrawać biszkoptu (nie każdy sobie z tym dobrze radzi).
    Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz ewentualnie kakao przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczony biszkopt studzimy, zdejmujemy papier ze spodu.
    W taki sam sposób przygotowujemy wszystkie blaty: dwa jasne, jeden ciemny.
  • 2. Przygotowujemy krem: śmietankę mieszamy z serem mascarpone i cukrem pudrem, ubijamy początkowo na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając szybkość ubijania, aż do uzyskania gęstego kremu. Odkładamy kilka łyżek kremu do dekoracji, a pozostały dzielimy na 3 równe części. Krem przeznaczony do dekoracji możemy od razu przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie małej gwiazdki.
  • 3. Obręcz tortownicy wykładamy od środka papierem do pieczenia i ustawiamy na paterze. Wewnątrz umieszczamy jasny biszkopt i nasączamy 1/3 przygotowanego ponczu. Na ciasto wykładamy 1/3 kremu i wyrównujemy powierzchnię. Na nim układamy biszkopt kakaowy, który również nasączamy ponczem (drugą porcją), wykładamy drugą porcję kremu, wyrównujemy i układamy trzeci (jasny) blat, nasączamy resztą ponczu.
  • 4. Tort, pozostały krem oraz krem odłożony do dekoracji wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Kiedy tort "stężeje" zdejmujemy obręcz i ostrożnie usuwamy papier. Wierzch i boki smarujemy cienką warstwą pozostałego kremu. Wierzch dekorujemy rozetkami kremu. Do chwili podania tort przechowujemy w lodówce.
  • 5. Przed podaniem wierzch tortu dekorujemy malinami, chipsami czekoladowymi i listkami mięty. Wokół bocznej powierzchni przyklejamy chipsy czekoladowe.

Porady

Torcik można udekorować dowolnie. Można upiec trzy jednakowe blaty jasne lub ciemne, albo dwa ciemne i jeden jasny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkopturodzinyMalinyimprezaciasto na niedzielękrem śmietankowybiszkopt kakaowyimieninyjubileuszkrem mascarponeprosty torcikłatwy torcikchipsy czekoladowetorcik dla początkującychtorcik na święta

Komentarze

Podobne przepisy

Tort urodzinowy

Dodane przez: Alexandra87

Tort na wyjątkowe okazje

Wspaniały tort dla większej liczby...

Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką

Dodane przez: jolao

Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową...

Atrakcyjny torcik, w którym cukru...

Torcik na 1 Komunię Św.

Dodane przez: Bożena1960

Torcik na 1 Komunię Św

Dzisiaj podaję przepis na torcik...

image-1uq3avp

Dodane przez: xamelka1

Brzoskwiniowy torcik na orzechowym spodzie

Taki torcik twarogowo-brzoskwiniowy...

Truskawkowy puch

Dodane przez: GIOVI75

Truskawkowy torcik na zimno

Delikatny torcik jogurtowo serowy...

W przekroju

Dodane przez: justi2401

Torcik "brzoskwiniowe marzenie" na ciasteczkowym...

Pyszny torcik na zimno rozpływający...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE