Tort jest pyszny i nie za słodki posmakuje każdemu słodycz kremu czekoladowego równoważy kwaskowata konfitura wiśniowa.
2 min
Składniki:
Składniki na biszkopt czekoladowy:
7 jajek
1 szklanka drobnego cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki kakao (można dać mniej, a w to miejsce dosypać mąki pszennej)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
80 g czekolady gorzkiej startej na tarce o drobnych oczkach
Składniki na krem czekoladowy:
250 g gorzkiej czekolady
pół szklanki mleka
250 g miękkiego masła
3/4 - 1 szklanki cukru pudru
Bita śmietana:
2 śmietany 30% małe
cukier puder
2 łyżeczki mleka w proszku pełnego
Ponadto słoiczek konfitur wiśniowych
pokrojone migdały do dekoracji
Tort na każdą okazję - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Mąki wymieszać z kakao, czekoladą, dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, by masa nie opadła. Z gotowego ciasta biszkoptowego upiec 5 osobnych krążków,(ja robię jeden blat jasny) . Każdy piec przez około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na białą, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ubijając. Mleko podgrzewać, dodać do niego połamaną czekoladę, mieszać, podgrzewając, by nie przywarła do garnka i się rozpuściła.
Śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem i mlekiem(mleko sprawi że bita śmietana nie stanie się wodnista)
przekładanie
ciemny biszkopt robimy obręcz w kremu czekoladowego a w środek dajemy bitą śmietanę czynność powtarzamy z drugim blatem ciemnym następnie blat jasny pokrywamy konfiturą wiśniową i znów kładziemy blat ciemni .czynność powtarzamy jak na początku.Brzegi ciasta pokrywamy pozostałym kremem czekoladowym .Górę tortu pokrywamy bitą śmietaną i dekorujemy pokruszonymi
Porady
Tort przed podaniem powinien znajdować się w lodówce.
Komentarze