Tort na każdą okazję

0 (0 ocen)

  • 2 min

Tort jest pyszny i nie za słodki posmakuje każdemu słodycz kremu czekoladowego równoważy kwaskowata konfitura wiśniowa.

  • 2 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt czekoladowy:

    7 jajek
    1 szklanka drobnego cukru
    pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki kakao (można dać mniej, a w to miejsce dosypać mąki pszennej)
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    80 g czekolady gorzkiej startej na tarce o drobnych oczkach
    Składniki na krem czekoladowy:

    250 g gorzkiej czekolady
    pół szklanki mleka
    250 g miękkiego masła
    3/4 - 1 szklanki cukru pudru
    Bita śmietana:
    2 śmietany 30% małe
    cukier puder
    2 łyżeczki mleka w proszku pełnego

    Ponadto słoiczek konfitur wiśniowych
    pokrojone migdały do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort na każdą okazję - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wygląd w przekroju. 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Mąki wymieszać z kakao, czekoladą, dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, by masa nie opadła. Z gotowego ciasta biszkoptowego upiec 5 osobnych krążków,(ja robię jeden blat jasny) . Każdy piec przez około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ostudzić.

    Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na białą, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ubijając. Mleko podgrzewać, dodać do niego połamaną czekoladę, mieszać, podgrzewając, by nie przywarła do garnka i się rozpuściła.

    Śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem i mlekiem(mleko sprawi że bita śmietana nie stanie się wodnista)

    przekładanie
    ciemny biszkopt robimy obręcz w kremu czekoladowego a w środek dajemy bitą śmietanę czynność powtarzamy z drugim blatem ciemnym następnie blat jasny pokrywamy konfiturą wiśniową i znów kładziemy blat ciemni .czynność powtarzamy jak na początku.Brzegi ciasta pokrywamy pozostałym kremem czekoladowym .Górę tortu pokrywamy bitą śmietaną i dekorujemy pokruszonymi

Porady

Tort przed podaniem powinien znajdować się w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować