Pyszny tort na każdą okazję

  • wyświetlono: 6024 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Jest to wykwintny tort, który będzie smakował wszystkim. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, ale wymaga czasu i cierpliwości.

  • 40min

Składniki

Na każdy placek: 4 jajka, 3/4 szklanki mąki tortowej, 3/4 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.
Ponadto: do pierwszego placka 1/2 szklanki mielonych orzechów, do drugiego placka 4 łyżki kakao, do trzeciego placka mielonej kurkumy na czubku noża, do czwartego placka tylko podstawowe składniki.
Na krem: 3 jajka, 400 g masła, łyżka spirytusu lub ulubionego likieru, 3/4 szklanki cukru pudru, 3 łyżki gorącego mleka, 4 łyżki kakao.
Na poncz:1 szklanka wody,1/2 szklanki cukru, sok z cytryny, 3 krople olejku rumowego.
Ponadto: dżem porzeczkowy lub inny, ale o kwaskowym smaku.

Sposób przygotowania przepisu:

Pyszny tort na każdą okazję

  • ciasta1. Najpierw pieczemy wszystkie placki. Potrzebna jest tortownica średnicy 22cm, jej dno wykładamy papierem do pieczenia.
    Przygotowujemy kolejno 4 biszkopty.
    1- biały: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka (kolejno po jednym). Następnie przesiewamy do masy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie ale dokładnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy, pieczemy ok. 15-20 min. w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
    2- żółty:przygotowujemy jak poprzedni, ale wraz z mąką przesiewamy kurkumę.
    3- orzechowy: przygotowujemy jak pierwszy, ale po wymieszaniu z mąką, wsypać zmielone orzech i delikatnie wymieszać.
    4- czekoladowy: przygotowujemy jak pierwszy, ale wraz z mąką przesiewamy nie tylko proszek do pieczenia ale też kakao.
    Po upieczeniu i wystudzeniu każdy placek kroimy na dwie warstwy.
    Przygotowujemy poncz: wodę gotujemy z cukrem, studzimy. Mieszamy z sokiem cytrynowym i olejkiem rumowym.
    Przygotowujemy krem: miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jaju i łyżce gorącego mleka. gdy krem jest puszysty- dodajemy alkohol. Ja podzieliłam krem na dwie części i do jednej dodałam przesiane kakao, ale można całość zmieszać z kakao (według uznania).
    Przystępujemy do składania tortu. Każdy z placków przekrojony na warstwy nasączamy ponczem i smarujemy dżemem, a następnie wierzch po złożeniu - kremem.
    Jest więc tak: ciasto czekoladowe-dżem-ciasto czekoladowe-krem-ciasto orzechowe-dżem-ciasto orzechowe-krem-ciasto żółte-dżem-ciasto żółte-krem-ciasto białe-dżem-ciasto białe-krem. Całość dekorujemy kremem i wg uznania różami z kremu lub orzechami.

Porady

Jeśli mamy 4 tortownice możemy upiec 4 placki równocześnie. Jeśli nie - pieczemy kolejno, ale tortownica musi wystygnąć, a ciasto nie może czekać. Dlatego najpierw studzimy tortownicę, potem przygotowujemy ciasto.
Ciasta lepiej upiec dzień wcześniej przed krojeniem i dekorowaniem kremem, by dobrze ostygły (lepiej się kroją).
Gotowy tort przechowujemy w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortyciastauroczystości rodzinne

Komentarze

Podobne przepisy

BISZKOPTY NA TORTY

Dodane przez: Babcia Tereska

BISZKOPTY NA TORTY

Mój zbiór przepisów na biszkopty...

image-0tbin7f

Dodane przez: Bożena1960

Tort na 14 urodziny.

Tort czekoladowy ,środek śmietankowo...

TORT NA CHRZEST

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT NA CHRZEST

Tort na uroczystość Kościelną na...

ciasto z rabarbarem

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto z rabarbarem i kruszonką-na maślance,...

sezon na rabarbar w pełni, więc...

TORT NA DOŻYNKI

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT NA DOŻYNKI

Tort zrobiłam z okazji Dożynek...

image-1ydvvlo

Dodane przez: Bożena1960

Tort na 30 urodziny

Tort zrobiony córce koleżanki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE