Dip na bazie gęstego jogurtu i białego sera. Do tego różnokolorowe warzywa oraz aromatyczne zioła i przyprawy. Pyszna i pożywna kompozycja, która uzupełni różnego typu potrawy, a także zasmakuje w towarzystwie np. ciemnego pieczywa.
10 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
400 g gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
250 g chudego twarogu
160 g obranej, gotowanej marchewki (np. z rosołu)
90 g kukurydzy konserwowej (masa po osączeniu z zalewy)
90 g selera naciowego
3 – 4 obrane ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
½ łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta pieprzu cayenne
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Dip jogurtowo – twarogowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser utrzeć z jogurtem i sokiem z cytryny, dodać marchewkę pokrojoną w kostkę, osączoną kukurydzę, drobno pokrojony seler i posiekany czosnek. Dołożyć koperek, wsypać owoce kolendry, cynamon i pieprz cayenne. Całość dokładnie wymieszać. Na końcu dip doprawić do smaku solą, cukrem i czarnym pieprzem.
Komentarze