Sos diabelski

4.5 (175 ocen)

  • 15 min

Propozycja na szybkie przygotowanie bardzo ostrego sosu pomidorowego z papryczkami chilli. Sos jest dobrym dodatkiem do kanapek, wędlin czy do pizzy. Jest bardzo aromatyczny, intensywny w smaku i przeznaczony dla osób lubiących ostre smaki ;)

  • 15 min

Składniki:

  • - 150 g koncentratu pomidorowego
    - 150 g przegotowanej wody
    - 3 duże papryczki chilli
    - 3,5 łyżki octu jabłkowego
    - 2 łyżeczki czosnku granulowanego
    - 1 łyżeczka suszonego tymianku
    - 2 łyżeczki ziół prowansalskich
    - sól
    - pieprz
    - cukier trzcinowy, miód lub stewia
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos diabelski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wlewamy wodę, ocet jabłkowy i koncentrat pomidorowy oraz mieszamy do uzyskania jednolitej, lekko gęstej konsystencji.

    Papryczki chilli kroimy na drobniejsze kawałki i razem z pestkami przekładamy je do miseczki.

    Następnie dodajemy czosnek granulowany, tymianek i zioła prowansalskie i miksujemy wszystko na gładką masę.
  • 2. Kiedy wszystko jest już dobrze rozdrobnione (w szczególności papryczki chilli), sos doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i ulubionym słodkim dodatkiem: cukrem trzcinowym, stewią lub miodem. Jeszcze raz wszystko mieszamy i gotowe!

    Proszę uważać przy próbowaniu, bo sos jest naprawdę diabelsko ostry ;)

    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ostry sos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować