DeSERNIK

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taki sernik będzie idealnym słodkim deserem podanym do popołudniowej kawki :) Jest on pyszny, a każda jego warstwa jest wyjątkowa w smaku - całość prezentuje się kusząco :)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 22x30 cm:

    SPÓD CIASTECZKOWY
    250 g herbatników kakaowych
    100 g masła orzechowego kremowego (u mnie GO ON!)

    SER
    1 kg twarogu sernikowego w wiaderku (u mnie Piątnica)
    4 jajka
    200 g śmietanki 36% (lub 30%)
    140 g cukru
    16 g cukru waniliowego
    40 g budyniu waniliowego (bez cukru)
    80 g rodzynek
    80 g żurawiny
    80 g śliwek suszonych

    POLEWA
    50 g śmietanki 36 %
    30 g cukru pudru
    100 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Desernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ser wyjmujemy wcześniej z lodówki, by były w temperaturze pokojowej.
    SPÓD CIASTECZKOWY: Ciasteczka dokładnie rozkruszamy na pyłek w blenderze kielichowym. Do ciasteczek dodajemy masło orzechowe i ponownie razem blendujemy. Gotowe wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i dokładnie ugniatamy, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
  • 2. SER: Śliwki suszone kroimy na mniejsze kawałki, razem z żurawiną i rodzynkami dodajemy do budyniu i mieszamy tak by owoce były obtoczone proszkiem budyniowym. Do miski robota planetarnego dajemy twaróg, cukry, budyń (z suszonymi owocami). Mieszamy chwilę aż składniki się połączą (max.na 2 poziomie).
  • 3. Następnie stopniowo wlewamy śmietankę oraz stopniowo po jednym jajku i również mieszamy chwilkę, tylko do połączenia składników, tak by za bardzo nie napowietrzać sernika. Gotowy sernik wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy.
  • 4. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C około 60-70 minut (bez termoobiegu). Ja piekłam go w kąpieli wodnej – na dolnej blasze umieściłam większą blachę z gorącą wodą. Po tym czasie studzimy go przy lekko uchylonym piekarniku około 2 godziny.
  • 5. POLEWA:
    Do garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder oraz masło orzechowe, podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając około 2 minuty (tylko do momentu połączenia składników). Lekko przestudzoną polewą smarujemy wierzch sernika.
  • 6. Gotowy sernik chłodzimy w lodówce – najlepiej całą noc.

Porady

Sernik ten można również upiec w tortownicy – będzie wtedy wyższy lecz mniejszy :) Musimy pamiętać o tym, że w zależności od tego jakiego użyjemy sera (i ilości śmietanki), sernik będzie miał inną „konsystencję”:) Ten mój jest ciężki, można powiedzieć, że zbity, ale właśnie taki miał być – mega serowy :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować