Lekki desernik z czereśniami

5 (171 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Spód z ciasteczek owsianych z mąki razowej, z dodatkiem masła. Idealnie kremowa i puszysta masa serowa z mascarpone i czereśniami, a na wierzchu masa owoców! Doskonały lekki deser.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • składniki,
    12 porcji

    (tortownica 18 - 20cm):

    1 paczka ciastek owsianych.
    (około 150 g)
    50 g masła,
    roztopionego
    150 g sera mascarpone
    150 g gęstego sera twarogowego
    150 ml śmietany kremówki
    2/3 szklanki drobnego cukru

    1 garść wydrylowanych czereśni

    plus
    dodatkowe czereśnie do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Lekki desernik z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czeresnie 1. Wymieszać herbatniki w malakserze, aż będą drobno zmielone. Połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć do tortownicy 18 - 20 cm wyścielonej folią spożywczą i mocno ugnieść ręką wyrównując powierzchnię. Wstawić do zamrażarki na czas przyrządzania masy.
  • desernik 2. Czereśnie zmiksować z cukrem. W dużej misce wymieszać mascarpone z twarogiem i ubić, aż masa będzie kremowa. Dodać śmietankę kremówkę i ubijać przez około 2 minuty, do czasu aż masa stanie się bardziej sztywna. Dodać przecier owocowy i miksować do połączenia składników. Wlać masę na przygotowany spód, przykryć folią spożywczą i zamrozić (około 2-3 godziny). Wyciągnąć z zamrażarki co najmniej 20-30 minut przed podaniem. Udekorować świeżymi czereśniami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Mascarpone Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować