Spód z ciasteczek owsianych z mąki razowej, z dodatkiem masła. Idealnie kremowa i puszysta masa serowa z mascarpone i czereśniami, a na wierzchu masa owoców! Doskonały lekki deser.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
składniki,
12 porcji
(tortownica 18 - 20cm):
1 paczka ciastek owsianych.
(około 150 g)
50 g masła,
roztopionego
150 g sera mascarpone
150 g gęstego sera twarogowego
150 ml śmietany kremówki
2/3 szklanki drobnego cukru
Lekki desernik z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać herbatniki w malakserze, aż będą drobno zmielone. Połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć do tortownicy 18 - 20 cm wyścielonej folią spożywczą i mocno ugnieść ręką wyrównując powierzchnię. Wstawić do zamrażarki na czas przyrządzania masy.
2.Czereśnie zmiksować z cukrem. W dużej misce wymieszać mascarpone z twarogiem i ubić, aż masa będzie kremowa. Dodać śmietankę kremówkę i ubijać przez około 2 minuty, do czasu aż masa stanie się bardziej sztywna. Dodać przecier owocowy i miksować do połączenia składników. Wlać masę na przygotowany spód, przykryć folią spożywczą i zamrozić (około 2-3 godziny). Wyciągnąć z zamrażarki co najmniej 20-30 minut przed podaniem. Udekorować świeżymi czereśniami.
Komentarze