3 banany
20 g masła
1 łyżka cukru
na ciasto:
1 jajko
3 łyżki cukru
szczypta soli
50 ml oleju
100 ml mleka
8 g cukru waniliowego
8 g proszku do pieczenia
130 g mąki
20 g kakao
Deser z bananów bez piekarnika. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół. 20 g masła roztopić na patelni. Do masła dodać 1 łyżkę cukru i mieszając z brązowić na małym ogniu. Następnie ułożyć banany przecięciem do dołu, chwilę smażyć i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie wykonać ciasto: energicznie roztrzepać jajko, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli, dodać olej i mleko, znów zamieszać, mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i stale mieszając przesiewać do masy jajecznej do uzyskania gładkiego ciasta.
2.Wylać ciasto na banany. Wyrównać powierzchnię i smażyć 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
3.Gdy ciasto jest już suche od góry, odwrócić go na drugą stronę przy pomocy dodatkowego talerza. Patelnię przykryć i smażyć ciasto jeszcze 5 minut.
4.Gotowe ciasto wyłożyć z patelni na talerz i odstawić do wystudzenia.
Komentarze