Dżem z bananów i kiwi

4.49 (191 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny, oryginalny i prosty dżem z owoców zimy czyli kiwi i bananów poleca się nie tylko na zimowe śniadania :)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 szt. owoców kiwi
    2 dojrzałe banany
    Sok z ½ cytryny lub limonki
    ½ szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem z bananów i kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiwi obieramy ze skórki – kroimy w drobną kostkę.
    Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę.
    Pokrojone owoce kiwi i rozgniecionego banana przekładamy do garnka, dodajemy wyciśnięty sok z limonki/cytryny, wsypujemy cukier –mieszamy. Owoce zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i smażymy dżem około 45 minut raz na jakiś czas mieszając zawartość aby się nie przypaliła.
    Gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy i stawiamy słoiczki na desce do góry dnem – zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    Serwujemy z ulubionym pieczywem u mnie domowymi sconsami :D smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kiwi Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować