Mazurek morelowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wielkanocne ciasto, obowiązkowe na każdym stole.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    300g mąki
    3 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy aromatyzowany cytryną
    4 żółtka
    1 kostka masła
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    250g kajmaku
    1 mały słoik dżemu morelowego

    Dekoracja (można ją oczywiście dowolnie zmienić)

    kilka łyżek suszonej żurawiny
    ok 100g orzechów włoskich (połówek)
    50g płatków migdałów
    Kilka łyżek wiórek kokosowych (u mnie barwione na różowo)
    Kilka łyżek owoców kandyzowanych
    Kilka kostek białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery

Mazurek morelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, żółtka, cukry oraz sól. Siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Schładzamy przez ½h w zamrażarce. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 7mm, przygotowanym wcześniej z kartki szablonem wycinamy kształt jajka. Z pozostałego ciasta możemy upiec np. wielkanocne ciasteczka w kształcie zajączków i polać je białą czekoladą. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 20 minut, do zrumienienia.
    Przestudzone smarujemy dżemem morelowym, a boki dekorujemy kajmakiem. Wierzch mazurka możemy dowolnie udekorować bakaliami i kruchymi ciasteczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mąka Masa kajmakowa Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować