Deser ten wbrew pozorom jest łatwy do przygotowania, smaczny i pięknie wygląda.Na pewno będzie ozdobą każdego świątecznego i karnawałowego stołu.Doskonały także do niedzielnej kawki.
Deser ananasowo kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ananasa dokładnie umyć,przekroić,obrać ze skórki,usunąć twardy rdzeń i pokroić w kostkę / 5 łyżek pokrojonego ananasa odłożyć do sporządzenia dekoracji/. Do garnka wlać sok ananasowy,dodać pokrojonego ananasa,3 łyżki miodu płynnego i zagotować delikatnie mieszając.
2.Do gorących ananasów wsypać galaretki i delikatnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia galaretek,pozostawić do przestudzenia.
3.Do miski wyłożyć mleko kokosowe i ubić mikserem na pianę,połączyć z przestudzonym ananasem,dokładnie delikatnie wymieszać.
4.Przygotować pucharki. Na dno każdego ułożyć po plastrze ananasa z zalewy.
5.Ananasy zalać gęstniejącą pianką ananasowo-kokosową,pozostawić do całkowitego stężenia.
6.Odłożoną część pokrojonych ananasów włożyć do rondelka,dodać pozostały miód,cukier,likier i gotować na wolnym ogniu do czasu zeszklenia się ananasa,pozostawić do wystygnięcia.
7.Pucharki z pianką ozdobić ananasem z zalewy miodowej,polać wytworzonym sosem,ułożyć po kawałku pomarańczy i ananasa z zalewy,posypać kilkoma płatkami migdałowymi i ozdobić listkiem melisy.
Komentarze