MURZYNEK ANANASOWO-KOKOSOWY

4.48 (163 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Dla wielbicieli ananasa.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • murzynek:
    -1 masło (250g.)
    -1/2 szklanki wody
    -1 szklanka cukru
    -3 łyżki kakao
    -1 cukier waniliowy

    -6 jajek
    -2 szklanki mąki
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    owoce:
    -1 puszka ananasa krojonego

    posypka kokosową:
    -250 g. kokosu
    -200 g. masła
    -200 g.cukru
    -2 żółtka

    polewa czekoladowa:
    -1 czekolada ciemna albo biała
    -2 łyżki mleka
    -1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery

Murzynek ananasowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. murzynek-Kakao z cukrem wymieszać,potem dolewać wodę i wymieszać.Dodać masło i na wolnym ogniu roztopić, mieszając.Potem ostudzić, do letniego. Żółtka lekko wymieszać. Wlać przestygniętą polewę, wymieszać. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i wymieszać. Białka ubić i lekko wkręcić w ciasto. Wylać do blaszki z papierem do pieczenia.(25x42)
  • warstwa ananasa 2. Porozrzucać pokrojonego ananas na ciasto.
  • posypka 3. posypka-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami, dodać kokos i rozdrobnić w palcach.Rozsypać na ciasto.
  • po upieczeniu 4. Piec w 175* ok. 40-50 min. Pod koniec przykryć ciasto papierem, żeby kokos się nie spalił .
  • polewa 5. Składniki na polewę roztopić nad parą i polać za nitką,zimne ciasto.

Porady

Można na polewę,odlać 1/2 szklanki z ciasta (tego płynnego).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować