Pyszne ciasto marchewkowe w nieco lżejszej i zdrowszej odsłonie, z mąką pełnoziarnistą i otrębami.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
(na ciasto)
4 jajka
200 g drobno startej marchewki
200 g mąki pełnoziarnistej
ok. 50 g otrębów owsianych (dodawałam na oko, tak aby zagęścić ciasto)
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1/3 szklanki cukru
100 g rodzynek
po łyżeczce : cynamonu, sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
(na polewę)
1/2 opakowania śmietankowego serka typu Almette
jogurt naturalny (mały)
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka żelatyny + odrobina wody
drobno posiekane orzechy włoskie (jak w oryginale)...
lub batoniki musli (ja użyłam domowych, trzy sztuki)
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Marchew myjemy, obieramy, trzemy na tarce o bardzo małych oczkach, a na koniec odciskamy z nadmiaru wody.
2.W osobnej misce mieszamy składniki suche, tj: mąka, cynamon, proszek do pieczenia, soda i szczypta soli. Łączymy z pianą z jajek i curku, a potem dodajemy : olej, marchewkę, rodzynki i otręby. Mieszamy łyżką. Ciasto powinno być gęste.
Formę o średnicy ok. 23 cm natłuszczamy i oprószamy mąką. Do formy wkładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok. 40-45 minut.
3.Czas na polewę. Serek ubijamy z jogurtem i miodem, a żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Mieszamy dokładnie z resztą składników, następnie rozsmarowujemy ją na wierzchu ciasta. Dekorujemy np. posiekanymi drobno orzechami.
Komentarze