Delicjusz- orzechowo- budyniowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem i mlekiem. Miksując cały czas- dodać masło, mąkę, proszek i orzechy. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 25 minut.( suchy patyczek). Jak ciasto przestygnie to odkroić z niego wierzchnią warstwę. Ananasa odsączyć z zalewy- sok zostawić. Do soku dolać wody by w sumie wyszło 1/2 l. płynu. Połowę płynu zagotować z cukrem, a w drugiej wymieszać proszek budyniowy i żółtka- następnie wlać ją do wrzącego płynu i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce wystudzonego budyniu ( aby nie zrobił się kożuch- gorący budyń zakryć folią spożywczą ). Ananasa pokroić w kostkę i dodać do masy- wymieszać. Połowę masy wyłożyć na ciasto orzechowe, na to delicje czekoladą do góry i przykryć druga połową masy. Wierzch ciasta posypać pokruszonymi kawałkami ciasta - odciętego z orzechowca.
Komentarze