Delicjusz- orzechowo- budyniowe ciasto

4.67 (3 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób

Orzechowe ciasto z masą maślano- ananasową i delicjami poleca się na deser.

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • *20 dkg orzechów włoskich posiekanych
    * kostka masła ( 20dkg)
    * 4 jajka
    * 4 łyżki mleka
    * 1 szkl. cukru
    * 2 szkl. mąki
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ****
    *2 budynie truskawkowe
    *3 łyżki cukru
    *4 żółtka
    *1 kostka masła
    *1 puszka ananasa
    * 2 opakowania delicji wiśniowych
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Delicjusz- orzechowo- budyniowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem i mlekiem. Miksując cały czas- dodać masło, mąkę, proszek i orzechy. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 25 minut.( suchy patyczek). Jak ciasto przestygnie to odkroić z niego wierzchnią warstwę. Ananasa odsączyć z zalewy- sok zostawić. Do soku dolać wody by w sumie wyszło 1/2 l. płynu. Połowę płynu zagotować z cukrem, a w drugiej wymieszać proszek budyniowy i żółtka- następnie wlać ją do wrzącego płynu i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce wystudzonego budyniu ( aby nie zrobił się kożuch- gorący budyń zakryć folią spożywczą ). Ananasa pokroić w kostkę i dodać do masy- wymieszać. Połowę masy wyłożyć na ciasto orzechowe, na to delicje czekoladą do góry i przykryć druga połową masy. Wierzch ciasta posypać pokruszonymi kawałkami ciasta - odciętego z orzechowca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować