Delicjusz

4.5 (173 ocen)

Przepis dostałam od znajomej. Ciasto to jest łatwe do przygotowania i wyśmienicie smakuje.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    4 jajka,
    0,75 szklanki cukru,
    0,5 szklanki mąki tortowej,
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 opakowanie cukru waniliowego

    Składniki na masę budyniową:
    1 litr soku pomarańczowego z cząstkami,
    7 płaskich łyżek cukru,
    3 budynie śmietankowe,
    2 opakowania delicji pomarańczowych,

    Składniki na bitą śmietanę:
    0,5 litra śmietanki 30 %,
    i opakowanie galaretki pomarańczowej,

    Dodatkowo:
    czekolada deserowa do ozdobienia ciasta.
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Delicjusz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotowujemy biszkopt. Ubijamy pianę z białek. Dodajemy do niej cukier oraz cukier waniliowy a następnie, ciągle mieszając, dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy stopniowo mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
    2. Przygotowujemy masę budyniową. Z litra soku odlewamy pół szklanki, dodajemy do niej budyń, cukier i dokładnie mieszamy. Resztę soku zagotowujemy. Następnie wlewamy do niego rozmieszane pozostałe składniki i gotujemy budyń. Gorący budyń wylewamy na upieczony biszkopt i ciskamy w niego delicje - czekoladą do góry. Ciasto studzimy.
    3. Przygotowujemy bitą śmietanę. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody. Śmietanę ubijamy na sztywną masę a następnie dodajemy do niej tężejącą galaretkę. Wykładamy na wystudzone ciasto. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
    4. Na końcu ciasto dekorujemy potarkowaną czekoladą deserową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować