Rolada kawowo- orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
Jajka w całości wbić do garnka, dodać należy cukier i postawić garnek na gazie- na bardzo małym ogniu. Jajka miksować wraz z cukrem, uważając aby się nie przypaliły. Masę jajeczną trzeba ubijać do chwili aż p, i stanie się bardzo jasna i puszysta. Następnie złączone i przesiane mąki, wraz z proszkiem do pieczenia i kawą zbożową dodajemy pomału do masy i miksujemy w dalszym ciągu na najniższych obrotach.
Ciasto należy przelać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) prostokątną dołączoną w oryginale do piekarnika.
Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 15 minut w temp.180 stopni na funkcji termoobieg.
Po lekkim przestudzeniu ciasto zawinęłam w roladę, przy użyciu ściereczki kuchennej, którą lekko zwilżyłam.
2.Wykonanie kremu:
W garnku ubijamy na puszek jajka z cukrem, a następnie po troszeczku dodaję zmielone orzechy włoskie. Garnek ustawiam na małym ogniu i podczas podgrzewania go dodaję śmietanę kremową, i mieszam łyżką pilnując by masa się nie przypaliła. Masa jest już prawie gotowa jak zgęstnieje. Następnie masę orzechową odstawiam do ostudzenia, po tym czasie, do masy dodaje miękkie masło i miksuję wszystko ze sobą. Tak przygotowanym kremem smaruję roladę i ponownie ją zawijam. Resztą kremu dekoruję roladę, a następnie posypałam z wierzchu kawą zbożową.
Komentarze