Rolada kawowo- orzechowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smakowite połączenie kawy z orzechami, w roladzie. Propozycja deseru nie tylko dla dorosłych...

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto kawowe:
    5 łyżek mąki ziemniaczanej (nabieramy mąki z czubkiem),
    6 łyżek mąki krupczatki (płaska łyżka),
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżka kawy zbożowej np. inka,
    1/2 szklanki cukru,
    6 jajek.
    Składniki na krem orzechowy:
    250-300 gram maczki orzechowej
    1,5 szklanki śmietany 30%
    3/4- 1 szklanka cukru ( w zależności jak bardzo słodkie lubicie)
    4 jajka
    200 gram miękkiego masła.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada kawowo- orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Jajka w całości wbić do garnka, dodać należy cukier i postawić garnek na gazie- na bardzo małym ogniu. Jajka miksować wraz z cukrem, uważając aby się nie przypaliły. Masę jajeczną trzeba ubijać do chwili aż p, i stanie się bardzo jasna i puszysta. Następnie złączone i przesiane mąki, wraz z proszkiem do pieczenia i kawą zbożową dodajemy pomału do masy i miksujemy w dalszym ciągu na najniższych obrotach.
    Ciasto należy przelać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) prostokątną dołączoną w oryginale do piekarnika.
    Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 15 minut w temp.180 stopni na funkcji termoobieg.
    Po lekkim przestudzeniu ciasto zawinęłam w roladę, przy użyciu ściereczki kuchennej, którą lekko zwilżyłam.
  • 2. Wykonanie kremu:
    W garnku ubijamy na puszek jajka z cukrem, a następnie po troszeczku dodaję zmielone orzechy włoskie. Garnek ustawiam na małym ogniu i podczas podgrzewania go dodaję śmietanę kremową, i mieszam łyżką pilnując by masa się nie przypaliła. Masa jest już prawie gotowa jak zgęstnieje. Następnie masę orzechową odstawiam do ostudzenia, po tym czasie, do masy dodaje miękkie masło i miksuję wszystko ze sobą. Tak przygotowanym kremem smaruję roladę i ponownie ją zawijam. Resztą kremu dekoruję roladę, a następnie posypałam z wierzchu kawą zbożową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować