Danie jednogarnkowe z mięsem, mini marchewkami, ziemniakami i brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę. Dodajemy Harissę, rozkruszone ziele angielskie, liście laurowe pozbawione twardego nerwu, olej i miód. Przyprawy dokładnie wcieramy w mięso. Jeśli mamy czas odstawiamy na 2-3 godziny.
Rozgrzewamy żeliwny garnek. Przekładamy do niego mięso i podsmażamy, aż się zrumieni. Do garnka dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, szalotki i mini marchewki. Solimy. Podlewamy wodą około 300 ml. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy ziemniaki i marchewki są prawie miękkie dodajemy pokrojone na pół brukselki dusimy jeszcze około 10 minut. Opcjonalnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze