Danie jednogarnkowe z mięsem, mini marchewkami, ziemniakami i brukselką

5 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, zdrowa i kolorowa propozycja obiadu, który zrobi się praktycznie sam.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego z szynki, karkówki lub łopatki
    2 łyżeczki pasty Harissa
    rozkruszone ziele angielskie
    2 świeże liście laurowe
    2 łyżki oleju
    łyżeczka miodu

    250 g mini marchewek
    500 g brukselki
    500 g ziemniaków
    3 szalotki
    sól morska
    pieprz kolorowy

    koperek
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania jednogarnkowe

Danie jednogarnkowe z mięsem, mini marchewkami, ziemniakami i brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę. Dodajemy Harissę, rozkruszone ziele angielskie, liście laurowe pozbawione twardego nerwu, olej i miód. Przyprawy dokładnie wcieramy w mięso. Jeśli mamy czas odstawiamy na 2-3 godziny.

    Rozgrzewamy żeliwny garnek. Przekładamy do niego mięso i podsmażamy, aż się zrumieni. Do garnka dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, szalotki i mini marchewki. Solimy. Podlewamy wodą około 300 ml. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy ziemniaki i marchewki są prawie miękkie dodajemy pokrojone na pół brukselki dusimy jeszcze około 10 minut. Opcjonalnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Gotowe danie posypujemy koperkiem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Brukselka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować