Danie jednogarnkowe z kaszą wiejską i papryką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wiecie co ? Nic mi się ostatnio nie chce nawet nie mam chęci na gotowanie nie wiem co się ze mną dzieje czy to jesienne przesilenie ? No ale jeść coś trzeba dlatego dziś przygotowałam danie w niecałą godzinę, jest bardzo smaczne można naprawdę się najeść do syta. A i rodzina będzie zachwycona że pojadła na całego no chyba że nie lubią kaszy wiejskiej. U mnie akurat wszystkie kaszy bardzo lubią i byli zachwyceni takim jedzonkiem. Tak trochę to moje danie przypomina jesień

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 -5 łyżek oleju,

    150 g cebuli,

    880 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,

    0,5 łyżki przyprawy gyros,

    0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,

    100 g małej papryki kolorowej,

    2 szklanki kaszy wiejskiej średniej ( szklanka pojemność 210 ml. ),

    4,5 szklanki wody przegotowanej zimnej,

    2 łyżeczki przyprawy Doprawka lub swojej ulubionej z dodatkiem soli,

    25 g natki pietruszki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Danie jednogarnkowe z kaszą wiejską i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • danie 1. Na początek przygotować mięso zmielić je na grubym sitku lub kupić mielone grubiej, posypać przyprawą gyros i czosnkiem granulowanym, wymieszać aby przyprawy weszły w mięso mielone. Jak mamy przygotowane mięso wtedy na patelnię wlać olej dodać cebulę pokrojoną w piórka i podsmażyć na lekko brązowy kolor.
  • danie 2. Gdy cebula jest już dość podsmażona wtedy do niej dodać mięso z przyprawami i całość podsmażyć do czasu aż z mięsa wyparuje woda. Następnie przygotować paprykę oczyścić ją z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. Pokrojoną paprykę dodać do podsmażonego mięsa i całość nadal podsmażać do miękkości papryki.
  • danie 3. Jak już mięso z papryką jest podsmażone wlać przegotowaną wodę 3,5 szklanki i wsypać od razu kaszę wiejską, wyrównać powierzchnię z kaszą i posypać ulubiona przyprawą z solą lub przyprawą doprawka. Dusić całość pod przykryciem na średnim ogniu w międzyczasie duszenia dolać resztę wody która jest w opisie składników.
  • danie 4. Gdy kasza podczas duszenia się pod przykryciem jest już dość miękka wkroić natkę pietruszki wymieszać i jeszcze chwilę poddusić pod przykryciem do miękkości natki pietruszki. Gotowe danie zdjąć z ognia i pozostawić jeszcze na chwilkę pod pokrywką.
  • danie 5. Przygotowane danie można jeść na gorąco jak również gdy jest chłodne. Dodanie papryki fajnie skomponowało się z tym daniem. Takie danie polubią duzi i mali. Jest to dobry sposób na szybki obiad dla zapracowanych lub ludzi którzy nie maja czasu ugotować a chcą dobrze zjeść.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować