REKLAMA

Migdałowe ciasto ze śliwkami i bezą

wyświetlono: 1384 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Migdałowe ciasto wypełnione podwójną warstwą śliwek a na zwieńczenie słodka beza.

opublikowany: 04.09.2014
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g masła
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki zmielonych migdałów

    DODATKOWO
    800g śliwek

    Beza

    4 białka
    szczypta soli
    7 łyżek cukru
Ocena:

(średnia 4.5 z 167 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Wszystkie składniki, zagnieść na gładkie ciasto.Może ono się trochę lepić, ale starajcie się nie dosypywać mąki.Uformować kulę, oderwać ok 1/3 ciasta i schłodzić w zamrażalce. Resztą ciasta wylepić dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na ciasto wyłożyć połowę wypestkowanych i przepołowionych śliwek( przecięciami do góry)

    2.Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, pod koniec dosypywać po trochę cukru.Ubitą pianę wyłożyć na śliwki, na wierzch poukładać resztę wypestkowanych śliwek. Na samą górę zetrzeć na dużych oczkach pozostałą część ciasta.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st ok 55 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: capri capri

kruche ciasto ze śliwkami i bezą

pyszne sezonowe domowe ciacho

kategoria: Ciasta Desery beza Ciasto opublikowany: 29.08.2013 | wyświetlono: 3827 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: smak i uczucie smak i uczucie

Półkruche ciasto ze śliwkami i bezą

Rewelacyjne w smaku. Słodka beza i lekko kwaśne śliwki. "Niebo w gębie".

kategoria: Ciasta Desery beza opublikowany: 15.03.2017 | wyświetlono: 762 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE