Ogórki w zalewie z czarnym pieprzem

4.84 (164 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Takie ogórki robię zawsze w sezonie, bardzo lubi je moja córcia mimo że są dość ostre, polecam jako dodatek do obiadu zimą.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 kg ogórków
    1 główka czosnku
    1/2 kg cukru
    2 szklanki octu 10%
    4 łyżki soli
    8-10 łyżek oleju roślinnego
    4 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.84 (164 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w zalewie z czarnym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1xa3qmn 1. Ogórki ze skórką myjemy kroimy na plasterki, zasypujemy solą podaną w przepisie odstawiamy na 3 godziny aby puściły sok.Po upływie 3 godzin sok z ogórków odlewamy do garnka, wsypujemy cukier, wlewamy ocet, gotujemy
  • image-0g0ayle 2. Do ogórków dodajemy ząbki czosnku wsypujemy pieprz, wlewamy olej, mieszamy.Zalewamy całość gorącą zalewą, odstawiamy na 2 godziny po czym wkładamy do wyparzonych czystych słoików, zakręcamy, pasteryzujemy 2-3 minuty od zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Marynata Pieprz Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować