Czosndogi czyli domowy hot dog na bogato

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Czosndogi czyli hot dog na bogato w domowej wersji. Na domowej bułce, która świetnie sprawdzi się też tak po prostu albo np. do hamburgerów. Do tego dobrej jakości parówka lub kiełbaska. Środek bułeczki posmarowany domowym masełkiem czosnkowo-ziołowym.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na bułki:
    400 g mąki pszennej typ 550
    100 g mąki pszennej chlebowej typ 680
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    300 ml letniego mleka
    60 g miękkiego masła
    1 łyżeczka soli
    mleko do posmarowania
    mak i sezam do posypania

    Masło czosnkowe:
    50 g miękkiego masła 82%
    1/3 pęczka świeżej natki pietruszki
    1 ząbek czosnku
    sól

    Składniki na czosndogi:
    bułki z tego przepisu
    dobrej jakości parówki lub kiełbaski
    100 g mozzarelli tartej
    100 g tartego sera żółtego
    2 ogórki konserwowe pokrojone w plastry
    1/3 pęczka posiekanego szczypiorku
    1 papryka
    Keczup
    musztarda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Zapiekanki

Czosndogi czyli domowy hot dog na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże z cukrem wymieszać do ich upłynnienia, dodać 100ml letniego mleka, 1 łyżkę mąki i wymieszać. Przykryć do wyrośnięcia na 15 min.
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy i wyrobić na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. W czasie wyrastania ciasta przygotować masło czosnkowe: do miękkiego masła przecisnąć czosnek przez praskę, dodać posiekane zioła, przyprawy i wymieszać.
  • 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 równych części. Każdy kawałek uformować w podłużną bułkę, ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia w odstępach. Przykryć na 10 min. do po pewnego wyrośnięcia.
  • 5. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać makiem i sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 min w 190 stopniach góra-dół.
  • 6. Bułki wyjąć z piekarnika, gdy lekko przestygną naciąć je na środku i po skosie (ale nie na wylot), posmarować masłem czosnkowym, nałożyć dodatki i parówkę. Na górę posypać tartym serem. W razie potrzeby lekko podgrzać. Podawać z ulubionymi sosami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować